Доскоро националният парк Доняна в Испания беше определян като рай. 100 хиляди хектара с лагуни, блата, гори и дюни. Земя, над която минава и пътя на много от прелетните птици започва, все повече да прилича на пустиня.

"Паркът се определя като влажна зона. Но това, което имаме е суша. Земя, превърната в пустиня. В Доняна вече няма вода", казва Хуан Ромеро, представител на правозащитна организация, цитиран от БНТ. Край Доняна се намират най-големите ферми за ягоди, не само в Испания, но и в цяла Европа. Там годишно се произвеждат 300 000 тона ягоди, което е около 90 процента от цялата продукция на страната. В много ферми, обаче, кладенците за вода са незаконни.

"Прекомерното използване на подземните води унищожава влажните зони на Доняна. Нуждаем се радикални промени, които трябва да включват и затварянето на кладенците. Но това трябва да го направят властите" каза Ромеро.

Снимка: Omagana / Shutterstock

Според природозащитни организации над 1900 хектара се напояват от незаконни кладенци. ЮНЕСКО призова за незабавни действия. Паркът е списъка на зищетени зони на световната организация. Европейският съюз също отправи остри критики към Испания и призова страната да опазва екосистемата си. Според прогнозите на учените, ако не бъдат се вземат мерки за опазване на Доняна - паркът ще стане пустиня.