Пандемията oт новия коронавирус предизвика всевъзможен хаос за човешкото общество. Нашата мила Земя обаче най-накрая успя да си поеме глътка свеж въздух, буквално.т

Нивата на въздушно замърсяване и в Европа, подобно на Китай, паднаха рязко.

Данните са предоставени от Европейската космическа агенция и техния сателит Copernicus Sentinel-5P. По-долу можете да видите ясна съпоставка на емисиите от азотен диоксид (NO2) над Франция. В първия кадър виждаме какво е замърсяването над страната през март 2019-а, докато във втория показва периода 14-25 март 2020-а. Колкото по-плътен е червеният цвят, толкова по-високи са емисиите на NO2.

Източник: ESA

Учени от Кралския метеорологичен институт на Нидерландия (КМИН) са използвали сателита, за да наблюдават както времето, така и нивата на замърсяване над Европа. В случая промяната не е отчетена единствено над Париж, а и над други големи градове като Милано и Мадрид.

Екипът от учени е използвал данни за период от 10 дни през 2020-а. Хенк Ескес е един от изследователите от КМИН.

„Концентрацията на азотен диоксид варира от ден на ден заради промените във времето. Не можем да си направим заключения на базата само на един ден. Като комбинирахме данните за конкретен период от време (в нашия случай 10 дни), метеорологичните вариации отчасти се осредниха и започнахме да виждаме въздействието на промените вследствие на човешката активност", казва Есекс.

Част от азотния диоксид се произвежда по естествен път – например бактериална респирация, светкавици и дори вулкани. По-голямата част от него обаче е вследствие на нас – основно при изгарянето на изкопаеми горива в двигателите с вътрешно горене.

Заради наложените ограничителни мерки за придвижване в цяла Европа обаче тези емисии паднаха. И от анимацията по-горе е повече от ясно с колко много.

Емисиите на NO2 са представени с червения цвят. Те могат да се образуват и от атомни оръжия и са отговорни за цвета на огромните облаци с формата на гъба, които виждаме при подобни експлозии. Този газ е изключително токсичен и едва не убива астронавтите по време на експерименталния полет „Аполо“ – „Союз“, след като прониква в кабината.

Нивата на замърсяванен над Франция

Източник: ESA

Не само емисиите на NO2 са намалели, но и парниковите газове. Всъщност – почти всичко, което може да бъде асоциирано с човешка дейност (без интернет трафика).

Учени от цял свят работят, за да създадат по-детайлен анализ на картината и за да разберат по-добре ефектите от почти повсеместните карантинни мерки.

Нивата на замърсяване над Италия

Източник: ESA

Какво виждаме в крайна сметка на тези снимки? Едно потенциално бъдеще? Дали ще започнем да взимаме нещата по-насериозно, ще се опитаме ли да овладеем вредните емисии, които отделяме в атмосферата? Или всичко ще се върне постарому, веднъж щом карантинните мерки се вдигнат?

За съжаление, в Китай емисиите вече започват да се връщат към предишните стойности. Според някои учени този спад в Европа поглед в едно потенциално бъдеще, но бъдеще, което едва ли ще трае твърде дълго.

Без дългосрочни промени, които имат за цел да намалят вредните емисии в атмосферата, до месец-два ще продължим да замърсяваме въздуха с NO2 така, както сме го правили години наред.

Източник: Universe Today