Най-голямата река в света, Амазонка, някога е текла в противоположна посока – от изток на запад. Днес тя тече от запад на изток. Обръщането на водния й поток не е обичайно – геолозите открай време изследват каква може да е причината за тази колосална промяна.

Д-р Виктор Сасек от Университета на Сао Пауло посочва в научното издание Earth and Planetary Science Letters, че нищо повече освен ерозия не е необходимо, за да се отговори на въпроса „Защо Амазонка днес тече наобратно?”.

С мощните Анди на западния край на континента Южна Америка изглежда логично реките на този континент да текат в източна посока, смята ученият. Амазонка съдържа 5 пъти повече вода от всяка друга река на планетата. Ориноко и Рио де ла Плата текат в същата посока като нея. Всяка от тях спира развитието на всяка друга река в Северна Америка или Европа с този процес, пише докторът.

Според него допреди 10 милиона години повечето от това, което е сега водното корито на Амазонка, е било пресушено от река, която е текла на запад. Така се е получило гигантско езеро в подножието на Северните Анди. От там водата е започнала да тече северно, към Карибско море. По това време тепърва е трябвало да се формира Панамския провлак - него го е нямало. Ето защо всичката тази вода е била пометена западно, в Тихия океан.

Накланянето на цял един континент, за което се говореше по-рано, изглежда толкова колосално начинание на геолозите, че те спекулираха с други теории, обясняващи промяната на хода на водата в реката, като например изменения в земната мантия, вероятно причинени от разчупването на Африка и Южна Америка.

Бразилският учен, от своя страна, показва, че растежът на Андите в южноамериканската плоча, свързан с платото Наска, може да обясни процеса в подходящ мащаб. Сасек взема предвид в модела си факта, че планините с времето са ставали все по-грамадни. Така те са възпирали все повече дъждоносни облаци, което е довело от своя стана до все по-голяма ерозия.

Моделът успешно съответства на наблюдението, че утайката в устието на Амазонка се е увеличила от началото на периода на потичането й на изток. Въпреки това, теорията не успява да пресъздаде напълно пространствената и времева еволюция на системата на Амазонка в Перу и още наблюдения над геологични данни ще са необходими, за да бъде счетена тя за напълно рентабилна, признава самият изследовател.