Обезлесяването на тропическите гори на Амазонка, наричани "белите дробове на планетата", е достигнало най-високата си скорост от десетилетие насам според официални данни, съобщава ВВС. Основната причина за това е незаконната сеч, заявява министърът на околната среда на Бразилия Едсън Дуарте.

Дуарте обвинява "възхода на организираната престъпност" относно незаконното обезлесяване и настоява, че страната трябва да разшири борбата срещу "нарушенията спрямо околната среда и да защити устойчивото развитие на биома".

Около 7 900 кв км от най-голямата тропическа гора в света са били унищожени само между август 2017 г. и юли 2018 г., което е с 13,7% повече в сравнение с миналата година. Само през тази година, площ  от тропическите гори с размерите на Хаити - повече от 27 хил. кв. км - е била напълно заличена.

Данните идват едновременно с нарастващата тревога относно политиката на новоизбрания президент на Бразилия, Жаир Болсаноро. По време на предизборната си кампания през 2018 г. Болсаноро обеща да смекчи глобите за увреждане на горите и да отслаби влиянието на агенцията по околна среда. Помощник на президента обяви също, че администрацията смята да обедини министерствата на земеделието и околната среда, което според критиците би могло да застраши допълнително опазването на дъждовните гори.

По последни данни по-голяма част от обезлесяването е настъпило в щатите Мато Гросо и Пара. Мато Гросо е най-големият производител на зърно в Бразилия и разширяването на селското стопанство драстично навлиза в териториите на тропическите гори.

Докато процентът отбелязва значителен ръст от миналата година, когато делът на обезлесяването спадна с 16% за период от 12 месеца, те все още бележат спад от 72% в сравнение с 2004 г., когато федералното правителство на Бразилия предприе мерки за борба с обезлесяването.

Регионът на Амазонка притежава най-обширните тропически гори в света и е дом на растителни и животински видове, които учени тепърва откриват. По-голяма част от площта на уникалната тропическа гора се намира в рамките на Бразилия, където според закона, прието още през 1965 г., собствениците на земя са длъжни да запазят част от гората, върху която притежават собственост.

Източник: Мениджър Нюз