Миналата година светът е загубил девствени тропически гори, чиято площ се равнява на тази на Швейцария, съобщават Франс прес и ДПА, позовавайки се на ново изследване. 

Около 4,1 милиона хектара първични тропически гори са изчезнали, отчасти унищожени от пожари, но главно заради обезлесяването в резултат на човешката дейност.

Изчисленията, направени от Световния институт за ресурси (WRI) във Вашингтон, показват, че всяка минута изчезва горска площ с размерите на 11 футболни игрища, пише БТА. Тропиците са загубили 10 процента повече първични тропически гори през 2022 г., отколкото през 2021 г., отбелязва Световният институт за ресурси, описвайки темпото на унищожение като "безмилостно".

Първичната гора - естествената гора, до голяма степен недокосната от човека, е от жизненоважно значение за опазването на биологичното разнообразие и складирането на въглероден диоксид.

В доклада се посочва, че особено силно засегнати продължават да бъдат тропическите гори в Бразилия и Демократична република Конго. 

Най-тежко засегнатата страна е Бразилия, чиято унищожена горска площ съставлява 43 процента от световните загуби. Следват Демократична република Конго (13 процента) и Боливия (9 процента). 
       
"На път сме да загубим един от най-ефективните си инструменти за борба с изменението на климата, опазване на биоразнообразието и подпомагане на здравето и прехраната на милиони хора", каза директорът на Глоубъл Форест Уоч (Global Forest Watch).

Обезлесяването се е ускорило най-драматично в Гана и Ангола в Африка и в Боливия в Южна Америка.

За разлика от тях някои държави, сред които Индонезия и Малайзия, през 2022 г. са успели да задържат загубата на горите си на сравнително ниско ниво.

С помощта на платформата Глоубъл форест уоч  многобройни природозащитни организации под ръководството на Световния фонд за ресурсите наблюдават промените в горския ландшафт по света от 2014 г., използвайки сателитна технология и други методи. WRI съставя годишния си доклад в сътрудничество с университета на Мериленд, който предоставя  данни за загубата на дървесна покривка. 

Авторите на изследването изчисляват, че унищожената през 2022 г. зона е отделила 2,7 гигатона въглероден диоксид. Това се равнява приблизително на годишните емисии от изкопаеми горива в Индия - най-населената страна в света.

В резултат на това унищожаването на горите продължава неумолимо, въпреки ангажиментите, поети от водещите световни лидери на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г. 

Авторите на доклада припомнят, че прехраната на около 1,6 милиарда души, почти половината от които коренно население, зависи пряко от горските ресурси. 
       
Учените се опасяват, че басейнът на Амазонка, който е силно засегнат от изменението на климата и обезлесяването, в крайна сметка ще се превърне в савана. Подобна трансформация ще окаже неблагоприятен ефект върху климатичните условия в Южна Америка и в останалата част на планетата. 

В дърветата и почвите на Амазонската дъждовна гора се съхраняват около 90 милиарда тона въглероден диоксид - два пъти повече от годишните световни емисии.