Ако функционирането им е затруднено, белите дробове освобождават по-голямо количество въглероден диоксид. Същото се случва с реките. Учени от университета на Глазгоу установиха, че реките с бързо течение изхвърлят повече въглероден диоксид в атмосферата, в сравнение с тези с бавно течение, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

За да стигнат до тези заключения, учените няколко години събирали данни за две реки в Шотландия и за четири в перуанската част на Амазония. Инфрачервени газ анализатори били използвани за измерване на количеството въглероден диоксид, изхвърлен в атмосферата, във въпросните 6 района. Освен това било следено течението на 6-те реки.

„Констатирахме, че темповете на изхвърляне на въглеродния диоксид са свързани със скоростта на водата в реката", заяви ръководителката на изследването Хейзъл Лонг от университета.

„Макар че изследвахме количеството въглероден диоксид, изхвърлен от реки, които са отдалечени на разстояние хиляди километри едни от други, резултатите са сходни. Открихме, че колкото по-бързо е речното течение, толкова по-голямо е количеството въглероден диоксид, изхвърлен в атмосферата", добави тя.

Ролята на реките в кръговрата на въглерода е по-малко известна в сравнение с тази на големите водоеми. Реките поглъщат въглероден диоксид посредством седиментите и изхвърлят различно количество от него в атмосферата в зависимост от бързото или бавното си течение.

Получените резултати навеждат на мисълта, че реките ежегодно изхвърлят около два трилиона килограма въглероден диоксид в атмосферата.

„Ролята на реките в кръговрата на въглерода често е пренебрегвана", поясни Сюзън Уолдрън от екипа.

По думите й придобиването на по-ясна представа за това как реките изхвърлят въглероден диоксид в атмосферата ще е от съществено значение, за да се справим с бъдещи промени, предизвикани от глобалното затопляне, убедени са учените.

Източник: Мениджър Нюз