Бозайници, живеещи в южната и източната части на Австралия, са сред животните, изложени на по-висок риск да станат застрашени в бъдеще, установи изследване, цитирано от Синхуа.

В публикувано проучване изследователи от Австралийския национален университет (АНУ) анализират как климатичните промени, нарастването на човешкото население и темповете на промяна в земеползването ще се отразят на устойчивостта на определени видове.

Те установяват, че до 20% от сухоземните бозайници ще бъдат изправени пред поне две заплахи до 2100 г. и определят Южна и Източна Австралия и Субсахарска Африка като горещи точки за бъдещи застрашени видове, пише БТА. Марсел Кардило, водещ автор на изследването от АНУ, каза, че големите бозайници като слонове, кенгура и жирафи са най-уязвими поради по-дългите им периоди на бременност.

„Налице е съвпадение на множество бъдещи рискови фактори в Субсахарска Африка и Югоизточна Австралия: климатичните промени (които се очаква да бъдат особено тежки в Африка), нарастването на човешкото население и промените в земеползването“, казва той в съобщение за медиите и добави: „И има много видове едри бозайници, които вероятно ще бъдат по-чувствителни към тези неща - това е почти перфектната буря“.

През октомври австралийското правителство обяви нов 10-годишен план за действие за застрашените видове, който има за цел предотвратяване на ново изчезване на местни видове.