Дюгонът - кроткият морски бозайник, който от стотици години обитава южните води на Китай, е функционално изчезнал в страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Изследването на Лондонското зоологическо общество (ZSL) и Китайската академия на науките показва, че броят на дюгоните в китайските води е намалял бързо от 70-те години на миналия век вследствие на риболов, сблъсъци с кораби и причинената от човека загуба на местообитания.

Тъй като от 2008 г.  липсват данни за тяхното присъствие в Китай, изследването показва, че "това е първото функционално изчезване на голям бозайник в крайбрежните води на Китай", се посочва в доклада.

Дюгонът, чието хранене е силно зависимо от морската трева, от 1988 г. е класифициран като национално ключово защитено животно от първа степен от Държавния съвет на Китай.

Състоянието на морските им местообитания бързо се е влошило в резултат на човешка дейност и въпреки че усилията за възстановяване им са ключов приоритет в Китай, "това изисква време, с което дюгоните може би вече не разполагат", се казва още в доклада. 

Тези създания се срещат в крайбрежните води от Източна Африка до Вануату и на север до Япония и фигурират в списъка на Международния съюз за опазване на природата като "уязвими".

Съавторът на изследването професор Самюъл Търви от Лондонското зоологическо общество нарече вероятното изчезване на дюгоните в Китай "опустошителна загуба", допълва БТА. "Тяхната липса не само ще се отрази върху функцията на екосистемата, но и служи като сигнал за тревога - отрезвяващо напомняне, че изчезването може да се случи преди да бъдат разработени ефективни действия за опазване". 

Проучването е направено от екип от международни специалисти, които са провели интервюта в 66 рибарски общности в четири китайски провинции по крайбрежието на Южнокитайско море.

Авторите му заявиха, че ще приветстват всяко доказателство, че дюгоните все още съществуват в Китай. Те препоръчват регионалният статус на вида да бъде преразгледан като "критично застрашен (вероятно изчезнал)".