Международен екип от палеонтолози от Зимбабве, Замбия и САЩ обяви, че се е натъкнал на най-стария динозавър в Африка. Той е бродил по земята преди около 230 млн. години.

Скелетът на Mbiresaurus raathi е открит в Зимбабве по време на две експедиции през 2017 и 2019 г. 

"Бягал е на два крака и бил със сравнително малка глава", казва Кристофър Грифин, изследовател от Йейлския университет, който е открил първата кост. Той смята, че древното създание вероятно е било всеядно и се е хранило с растения, дребни животни и насекоми. 

Динозавърът принадлежи към вида завроподоморф - същата линия, която по-късно ще включва гигантските динозаври с дълга шия, обяснява Грифин. 

"Когато изрових цялата бедрена кост, разбрах, че това е динозавър и че разполагам с най-старата известна вкаменелост от този тип в Африка", разказва Грифин.

Останки от динозаври от същата епоха преди са били откривани само в Южна Америка и Индия.

Палеонтолозите избират Зимбабве за разкопките, след като изчисляват, че когато всички континенти са били свързани в обща земна маса, известна като Пангея, тя се е намирала на приблизително същата географска ширина като по-ранни открития, направени в съвременна Южна Америка.

"Mbiresaurus raathi удивително прилича на някои динозаври от същата епоха, открити в Бразилия и Аржентина. Това потвърждава факта, че Южна Америка и Африка са били част от свързана земна маса", казва Макс Лангер от университета на Сао Пауло в Бразилия. 

Динозавърът е наречен на областта Мбире в североизточната част на Зимбабве, където е намерен скелетът, и на палеонтолога Майкъл Раат, който пръв съобщава за вкаменелости на това място.

В този район са открити и други екземпляри, които се съхраняват в Природонаучния музей на Зимбабве във втория по големина град в страната - Булавайо. 

"Откриването на Mbiresaurus е вълнуващо и специално за Зимбабве и цялата палеонтологична сфера", казва уредникът на музея Мишел Зондо. "Фактът, че скелетът на Mbiresaurus е почти пълен, го прави идеален референтен материал за други открития", допълва той.

Откритията са публикувани в Nature.