Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос планира да похарчи 10-те милиарда долара, инвестирани във фонда за борба с климатичните промени Bezos Earth Fund, до 2030 г., съобщи новият изпълнителен директор на фонда Андрю Стиър, цитиран от Асошиейтед прес.

Откакто бе създаден през февруари 2020 г., фондът не е разкрил много информация за това как точно тези средства ще бъдат използвани за борба с климатичните промени.

Снощи Стиър бе назначен за главен изпълнителен директор на фонда, като в поредица от публикации в Twitter той даде по-подробна информация за неговата дейност. Той обясни, че Безос планира да похарчи всички средства във фонда до 2030 година, което ще означава над 1 млрд. долара годишно.

„Фондът ще инвестира в учени, неправителствени организации, актвисти и в частния сектор, за да подпомогне напредъка в новите технологии, инвестициите, промените в политиката и поведението, поясни Стиър. „Ще поставим акцент върху социалната справедливост, тъй като климатичните промени засягат най-тежко бедните и маргинализираните общности“, написа той в Twitter.

Безос, който миналия месец обяви планове да се оттегли от ръководния си пост в Amazon, за да се съсредоточи върху филантропската си дейност и научните си интереси, подчертава десетилетията опит на Стиър в науката за околната среда и климата и опита му като ръководител на Института за световни ресурси, който през ноември получи грант от фонда.

Източник: Мениджър Нюз