Във времето, което прекара като главен изпълнителен директор на гиганта в онлайн търговията Amazon, Джеф Безос ценеше една качество над всички други, когато става въпрос за назначаването на нови служители. Усърдната работа и предходните постижения със сигурност имат значение, но Безос даваше приоритет преди всичко на интелектуалното смирение.

„Безос е наблюдавал, че най-умните хора непрекъснато преразглеждат своите разбирания, поглеждайки от друг ъгъл проблем, които смятат, че вече са решили. Те са отворени за нови гледни точки, идеи и информация, за противоречия и предизвикателства към собствения им начин на мислене“, казва основателят на Basecamp Джейсън Фрайд, цитирайки свой разговор с основателя на Amazon.

За да достигне човек пълният си потенциал, той трябва да е готов да се учи и подобрява, което непременно води до признанието, че той не знае всичко и не разполага с всичко отговори. По тази причина Безос е обичал да назначава хора, които са се проваляли в опитите си да постигнат нещо важно и са си вземали уроци от това.

Всичко това звучи логично, но в психологията е добре установен факта, че хората не се справят особено добре с интелектуалното смирение. Както професорът по психология от Университет „Дюк“ Марк Лиъри наскоро обясни в Greater Good Science Center към Калифорнийския университет в Бъркли, този факт прави интелектуалното смирение мощно предимство за постигане на целите в живота.

Какви са ползите от интелектуалното смирение?

В хода на лекцията си по темата Лиъри представя куп изследвания за ползите от интелектуалното смирение. „Едно от нашите изследвания показва, че хората с високо ниво на интелектуално смирение са подхождали по-внимателно към качеството на доказателствата в материал за ползите от чистенето на зъби с конец, различавайки по-ясно добрите от не толкова сериозните причини за следването на тази практика. С други думи, те преверяват по-старателно доказателствата, които им се представят“, казва той.

Други прочувания показват, че интелектуално смирените хора обръщат повече внимание на доказателствата, противоречащи на техните възгледи, и в крайна сметка придобиват по-добро разбиране за позицията на хората, с които не са съгласни, което е повече от полезно при опитите за договаряне на някакъв компромис. Те също така се справят по-добре с извличането на креативни и разнообразни идеи от другите.

„Интелектуалното смирение също е свързано с желанието за научаване на нова информация. Хората с високо интелектуално смирение имат по-високи резултати в епистемичното любопитство, което представлява желанието на човек да се получи нова информация, като например факти, концепции или идеи. Хората с по-високо интелектуално смирение обичат да мислят повече от хората с ниско интелектуално смирение“, обяснява Лиъри.

От друга страна, онези с ниско интелектуално смирение са по-склонни да реагират емоционално в комуникацията си с хора, които имат различни виждания от тях. Те рядко се съгласяват да правят компромиси и често имат проблеми с връзките си с другите.

От казаното дотук може да направим извода, че Джеф Безос е бил прав. Интелектуалното смирение може да не е най-дискутираното качество на кандидатите за работа, но прочуванията показват, че то е важен показател за успеха както в работата, така и в живота.

Как обаче може да се преборим със собствената си природа и вместо да прекаляваме със самоувереността да опитаме да бъдем малко по-скромни по отношение на границите на собствените ни знания? Лиъри опитва да отговор на този въпрос.

„Хората трябва да осъзнаят, че подходът към света по един по-интелектуално скромен начин е едновременно рационален и полезен. Интелектуалното смирение е рационално в такъв смисъл, че не можем всички да сме прави, когато има разногласия. Ние често сме твърде самоуверени без да има причина. Доказателствата, на които разчитаме, се основават на нашите лични вярвания и разбирания, които често са доста крехки. Защо тогава рационалните хора биха искали да са уверени в себе си до такава степен, до каквато са повечето от нас? Това не е полезно“, казва той.

Всичко това представлява доста убедителен аргумент за един задълбочен и продължителен анализ на това дали сте отворени към нова информация и идеи. Ако това би ви помогнало, то може да си напомните, че интелектуалната смиреност със сигурност е щяла да ви помогне да си намерите работа при Джеф Безос.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз