Както стана ясно в началото на февруари, главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос ще се оттегли от поста си през месец юни, като той ще бъде заменен от настоящия ръководител на подразделението за облачните услуги на компанията – Amazon Web Services (AWS) Анди Джаси. Безос ще стане изпълнителен председател на борда на директорите на Amazon.

С наближаването на края на ерата Безос в Amazon, създателят на компанията сподели два съвета за бизнеса, а и за живота, в които би искал да се вслушат повече хора.

1. Създавайте повече, отколкото консумирате

„Ако искате да бъдете успешни в бизнеса, а всъщност и в живота като цяло, трябва да създавате повече, отколкото консумирате. Целта ви трябва да бъде да носите някаква стойност на всеки, с които си взаимодействате. Всеки бизнес, който не носи стойност на тези, които се докосват до него, дори на повърхността да изглежда успешен, няма дългосрочна перспектива. Той е на път към изчезване“, казва Безос.

Интересното в случая е, че главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск отправя почти същия съвет по време на интервю с „Уолстрийт джърнъл“ през декември. На въпрос какъв е смисъла от компаниите и трябва ли изобщо да съществуват, Мъск отговори: „Компанията няма стойност сама по себе си. Тя има стойност само до степента, до която е  ефективен разпределител на ресурси за създаване на стоки и услуги, които имат по-голяма стойност от разходите и вложените средства. С други думи, за да бъде успешна една компания трябва да създава повече, отколкото консумира.“

Както бизнесът, така и животът, всеки ден ни дават възможности да даваме повече, отколкото вземаме, или да правим точно обратното. Когато обмисляте тези възможности, имайте предвид съвета на двамата най-богати човека на планетата.

2. Борете се за това, което ви прави различни

Когато Безос обяви оттеглянето си от ръководния пост в Amazon и за последен път представи пред акционерите на компанията нейните финансови резултати, той каза, че „има едно последно важно нещо, което се чувства задължен да сподели“.

Тогава той изненада с откъс от книгата на известния британски еволюционен биолог професор Ричард Докинс „Слепия часовникар“, публикувана за първи път през 1986 г. В нея се говори за същността на живота като нестихващата борба на човека със средата, в която се намира. Цитираният от Безос пасаж завършва с думите: „Ако живите същества не полагат активни усилия, за да го предотвратят, те в крайна сметка ще се слеят със заобикалящата ги среда и ще престанат да съществуват като автономни създания. Това се случва, когато те умират“.

Какво общо има това с бизнеса? Безос казва че е метафора, която е приложима не само за Amazon, но и за всяка друга компания, а и за всеки човек.

„Как светът се опитва да ви направи нормален? Колко труд полагате, за да запазите своята отличителност? За да запазите живо онова нещо или онези неща, които ви правят специални?“, пита Безос.

Той добавя, че на всички ни се казва да бъдем себе си, но не си обяснява, че това идва със своята цена. Както в биологията, така и в бизнеса, околната среда се опитва да ни погълне.

„Заслужава си да бъдете себе си, но не очаквайте това да бъде лесно или да не ви струва нищо. Постоянно ще трябва да влагате енергия в това“, казва Безос.

Тези думи със сигурност идват от личен опит и са съвет, който трябва да вземем присърце. Това, което ви прави различни и уникални е и нещото, което ви изкарва извън релсите на света около вас, а той ще опита да ви накара да се върнете в тях. Борете се за тези си различния и ги защитете от всички атаки. Те са доказателството, че сте живи.

Минда Зетлин, бивш президент на Американското общество на журналистите и писателите и автор на „The Geek Gap", за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз