Изменението на климата излиза извън контрол и днес това може да бъде видяно по-лесно от всякога. Особено посредством тази изключително интересна, но стряскаща визуализация на температурните промени в глобален план от 1880 до 2021 г.

Анимацията е създадена от климатичния учен Ед Хоукинс на базата на данни от Анализа на повърхностната температура GISS на NASA.

Хоукинс работи в Университета Рийдинг във Великобритания и се интересува от организирането на климатичните данни по такъв начин, че да могат да бъдат разбрани и запомнени с лекота от обществото.

Източник: (NASA's Scientific Visualization Studio

През 2016 г. неговата първа „климатична спирала“ придобива широка популярност в социалните мрежи. Начинът, по който анимацията представя текущата климатична криза, бе великолепно простичък и ужасяващи красноречив. Тя дори бе използвана при церемонията по откриването на олимпийските игри в Рио.

Сега спиралата се завръща и 5 години по-късно промените са още по-зловещи.

С изминаването на всеки един месец и година в този кръгов календар се описва един своеобразен кръг, представляващ глобалната повърхностна температура. В началото всичко изглежда сравнително нормално, но колкото повече се приближаваме до 21-ви век, толкова по-зле става. В периода 2016-2021 г. кръговете прекрачват жълтата граница (повишение с 1 градус) няколко пъти. През юли 2021 г. в Северното полукълбо е регистриран най-горещият месец в света.

Уви, последните 9 години са сред десетте най-горещи, отчитани някога. Дори глобалната пандемия не успя да забави тази траектория. Ако погледнем спиралата отстрани, тя придобива формата на торнадо, готово буквално да погълне нашето бъдеще.

Източник: (NASA's Scientific Visualization Studio

Спиралата може да бъде видяна онлайн на сайта Scientific Visualization Studio на NASA.

Източник: Science Alert