До 95% от океанската повърхност на Земята ще се промени до края на века, ако човечеството не овладее своите въглеродни емисии. Това сочи изследване по темата.

Климатът на океанската повърхност, определящ се от температурата по повърхността на водата, киселинността и концентрацията на минерала арагонит, който много морски животни използват, за да формират кости и черупки, поддържа по-голямата част от морския живот.

Световните океани и морета са абсорбирали около 1/3 от въглеродното замърсяване, произведено след Индустриалната революция.

На фона на безпрецедентните за последните поне 3 млн. години увеличения на въглеродния диоксид в атмосферата, съществуват опасения, че климатът на океанската повърхност ще стане далеч по-негостоприемен за видовете, които живеят там.

Американски учени решават да проверят какъв ефект е оказало въглеродното замърсяване върху океанската повърхност от средата на 18. век. Освен това те прогнозират и въздействието на емисиите до 2100 г.

За целта те моделират световните океански климати през три периода – началото на 19. век (1795-1834), края на 20. век (1965-2004) и края на 21. век (2065-2104). Учените тестват моделите през два сценария на емисиите. Първият, известен като RCP4,5, предвижда пик на парниковите емисии до 2050 г., последван от бавен спад през останалата част от века.

Вторият сценарии – RCP8,5 – е т.нар. подход „както обикновено“, при който емисиите продължават да се покачват през следващите 80 години.

Изследователите, публикували своите резултати в Nature Scientific Reports, откриват, че при сценария RCP4,5 36% процента от условията по океанската повърхност, присъстващи през 20. век, най-вероятно ще изчезнат до 2100 г.

При сценария с високите емисии тази стойност се покачва до 95%.

Екипът открива също така, че макар и климатът на океанската повърхност да показват съвсем малки признаци на промяна през 20. век, до 2100 г. до 82% от повърхността на океаните ще има климат, какъвто не е бил отчитан през скорошната история. Моретата и океаните ще станат по-горещи, по-киселинни и ще съдържат по-малко минерали, които са жизненоважни за растежа на морския живот.

Водещият автор на проучването Кати Лотерхос от Морския научен център на Североизточния университет заяви, че променящата се композиция на океаните вследствие на въглеродното замърсяване най-вероятно ще повлияе на всички видове, живеещи по повърхността.

„Видове, които са строго адаптирани към климат, който изчезва, ще трябва да се адаптират към различни условия“, казва тя пред AFP.

Въпреки че за момента видовете по повърхността  успяват да се преместят, за да избегнат нетипично топлите и киселинни райони на океана, новото проучване показва, че за в бъдеще техните варианти ще бъдат ограничени заради почти еднородното затопляне и окисляване.

Източник: Science Alert