Земята, нашият дом, е страхотна. И тези приказни пейзажи, показващи наистина уникални планини, долини и скали, ще ви убедят в това.

Gallery
Приказните комини, Турция

Преди повече от 15 милиона години в историческата област, позната днес като Кападокия е имало няколко активни вулкана. Бълваната от тях лава е образувала в района огромен пласт от туф, който на места достигал дебелина межди 100-150 метра. Вследствие на ерозията и изветрянето на туфовия камък са се образували странни и интересни скални образувания, известни днес като "Вълшебните комини".

Снимка: Filip Fuxa / Shutterstock

Gallery
Заливът Ха Лонг, Виетнам

Заливът Ха Лонг е едно чудо на природата и едно от най-популярните туристически места във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и др.

Снимка:  akedesign / Shutterstock

Gallery
Окото на Сахара, Мавритания

Структурата Ришат е геоложко образувание, наричано още заради характерната си форма "Окото на Сахара". Намира се в Мавритания, насред Сахара, близо до град Уадан, на надморска височина между 400 и 450 м. Представлява концентрични кръгове с диаметър около 50 км. В центъра се намира гигантски конгломерат с диаметър около 1.5 километра. Сам по себе си конгломератът е геоложка уникалност. За пръв път тя е идентифицирана през 1963 г. върху карти на Френския географски институт.

Снимка: Voran / Shutterstock

Gallery
Камъните Моераки, Нова Зеландия

Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят.  Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни феномени които имаме на Земята.

Снимка: Filip Fuxa / Shutterstock

Gallery
Голямата синя дупка, Белиз

Масивната подводна дупка, която се намира в Карибско море, край бреговете на Белиз, може да даде улики за разкриването на мистерията около изчезването на древната цивилизация на маите. Заобиколена от пещери, тя е част от втория по големина риф в света, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО.

Снимка: Wollertz / Shutterstock

Gallery
Планините Данксия, Китай

Това е един изключителен геоложки феномен, който се среща в югоизточните, югозападните и северозападните части на Китай. Простира се през шест субтропични района. В буквален превод името означава „розов облак“. През 2010 година някои от релефите в южната част на Китай са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: Alexandre Seixas / Shutterstock

Gallery
Каменната гора, Китай

Каменната гора е типичен впечатляващ пример за карстова топография. Скалите са образувани от варовик и са формирани в резултат на проникването на водата през повърхността на земята, която разрушавала всичко, с изключение на каменните стълбове.

Снимка: happystock / Shutterstock

Gallery
Лунната долина, Чили

Лунната долина се намира в Cordillera de la Sal (Солен планински масив) в чилийската пустиня Атакама на 2250 м. надморска височина и всъщност е относително малка – само 500м. в диаметър. Въпреки това  концентрацията на природно оформените скулптори и многоцветните слънчеви лъчи правят това място нещо много по-голямо от размера му.

Снимка: Tim_Booth / Shutterstock

Gallery
Уейв Рок, Австралия

Уейв Рок е скално образувание, близо до град Ксидън, в периферията на зърнопроизводителния район в Западна Австралия. Надвиснал над околната равнина от височина 15 м. Скалата дължи името си на приликата с огромна вълна, вкаменила се преди да залее брега. Дължината на Уейв Рок е 100 м.

Снимка: Marco Tomasini / Shutterstock

Gallery
Шоколадовите хълмове, Филипините

Името си носят от кафявия цвят на тревата, която ги покрива по време на сухия период и ги превръща в апетитни "шоколадови целувки". През останалата част от времето, те са толкова зелени, колкото и гората, която ги заобикаля. 1268-те на брой конусообразни хълмове са разположени на площ от над 50 кв. км, в средата на остров Бохол, Филипините. Куполите варират в размери от 30-50 метра. 

Снимка: GlebStock / Shutterstock