Арменската кухня – древно пиршество на аромати и вкусове
Армения е идеалното място за тези, които обичат кулинарните приключения. А местната кухня е толкова древна, колкото е и историята ѝ. Кулинарните традиции на арменския народ са на повече от 2000 години. Неслучайно се казва, че арменската кухня е една от най-старите в света.
Представлява интересен микс от кухните на много народи, които през вековете са преминали през територията на страната, запазвайки уникалните характеристики на местните ястия. Отличава се с пресни и здравословни съставки, както и с щедрото използване на различни подправки. Типични арменски ястия са хоровац - шишчета с месо на скара, хашлама - задушено агнешко или телешко месо със зеленчуци, и бозбаш - агнешка или овча супа. Но това далеч не са единствените. Гарантираме ви, че каквото и да опитате, ще останете впечатлени и запленени.
Снимка: streetflash / Shutterstock
Характерно за арменците е, че обичат да ядат почти всичко с хляб, като в страната има два вида традиционен хляб: лаваш и матнакаш. Лавашът е тънък, кръгъл хляб, изпечен в традиционна подземна глинена пещ, наречена тонир. Плодовете също са на особена почит в Армения – както свежи, така и сушени, а наровете са се превърнали в национален символ. Армения е известна и като родина на лозарството и винопроизводството. Според легендата, Ной е засадил първото лозе именно на платото Арарат. А палещото слънце, плодородната почва и упоритият труд на земеделците създали уникалния вкус и аромат на прочутото арменско вино. Древни делви за вино, понякога съдържащи останки от кондензирано вино на векове, са открити в много исторически места в цялата страна.
Снимка: KrimKate / Shutterstock
Хоровац – кралят на всяко събиране в Армения
Традиционният арменски хоровац е не просто храна, а важна част от всяко събитие или събиране в Армения. Историята на това основно ястие датира от праисторически времена, когато местните племена са печели голямо животно на огън. През вековете методът на готвене е бил усъвършенстван в Кавказ, Близкия изток и Централна Азия. Армения обаче е издигнала хоровац на ново ниво и го е превърнала в нещо като национален спорт, дори има ежегоден фестивал, посветен на него. Хоровацът се приготвя върху подобие на скара, наречена мангал, а предпочитаната жар е от сухи лози. Самото месо се нанизва на пръчици, наречени шампури. В Армения традиционните хороваци се приготвят от говеждо, агнешко, козе, свинско или пилешко месо, което предварително се маринова за един ден в много, много подправки.
Арменците приготвят толма от векове
Друго много старо традиционно ястие за Армения е толмата, която много прилича на нашите сарми. Това е и едно от най-лесните ястия в арменската кухня, която по принцип се слави със своята сложност и трудоемкост. Приготвя се от месо, подправки и други съставки, като плънката се увива в лозови листа (най-популярния начин) или зелеви листа. Като алтернатива може да се пълни със зеленчуци: патладжан, домати, чушки и дори с ябълки. Толма е древно ястие, популярно в Кавказ, Централна Азия, Близкия изток и някои страни от Средиземноморието. Но арменската се отличава със своите подправки. Задължително присъства в менютата на най-добрите ресторанти в Ереван, тъй като е важна част от арменската кухня. В страната дори се провежда фестивал на толмата, където може да опитате над 50 различни вида.
Древен произход има и хариса
С древен произход е и друго национално ястие – хариса. Това е едно от най-известните ястия в арменската кухня, любимо на мнозина. Харисата се смята за храна за студения сезон и също има свой фестивал. Прилича на каша, но се приготвя от смляна пшеница и накъсано месо. Вари се дълго време и се сервира с масло.
Снимка: Ana_Malee / Shutterstock
Хаш – звездата на арменските супи
В Армения приготвянето на хаш е истински ритуал, а ястието постепенно се разпространява в целия Кавказ и Задкавказието. Името произлиза от думата „да се вари“. В древността тази супа е била храната на бедните, тъй като се е правела от остатъци от ритуални жертвоприношения или от непродаденото месо. Сезонът на хаш в Армения започва в късна есен, с първите студени дни, и продължава, докато времето се затопли отново. Процесът на приготвяне е наистина доста дълъг и изморителен, но резултатът си заслужава. Яденето на хаш има и няколко неписани закона, всички от които се спазват много стриктно. Супата се консумира в компанията на студена водка, изворна или минерална вода, репички, кисели краставички, черен пипер и сух арменски лаваш. На масата трябва да има още счукан чесън, зеленина, сирене и сол. Солта е необходима, тъй като сол не се добавя по време на готвенето, а чак при хапване.
На празник се сервива гапама
Снимка: photostockam / Shutterstock
Гапама е ярко и апетитно ястие, което символизира единството и приятелството. В древна Армения е било задължително за празничната трапеза, независимо дали е сватба, Нова година или Коледа. Подносът с гапама е заемал почетно място, а на сватба се е поставял пред младоженците като знак за добри пожелания за сладък и дълъг съвместен живот. Тази традиция все още се спазва в много арменски семейства. Гапама е празнично ястие, което събира приятели, роднини и членове на семейството. Приготвя се в тиква, която се пълни с варен ориз, ядки и много сушени плодове, но може да се добави и месо в соления вариант.
Със сигурност с това изкушаващите ястия не свършват, тъй като Армения предлага дълъг списък за любителите гастрономи. Опитате ли едно поне, ще ви се иска да пробвате и още!
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC













