Полша ухае на масло, тесто и подправки – аромат, който кани към масата с топлина и уют.

Представяме ви три рецепти, в които ще откриете нейната душа – скрита между зеле, месо и захарна пудра.

Полски пироги с кисело зеле

Снимка: freeskyline / Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 ч.ч. брашно, изберете София Мел Класик
  • 1 яйце
  • ½ ч.ч. заквасена сметана
  • ½ ч.ч. меко масло
  • 1 ч.л. сол

За плънката:

  • 2 картофа, сварени
  • ½ ч.ч. настъргано сирене
  • 2-3 листа кисело зеле
  • 2 скилидки чесън
  • черен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • ½ ч.л. индийско орехче
  • сол, на вкус
  • лучена трева, за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Пресейте брашното, добавете солта, разбитото със сметаната яйце и половината масло. Омесете гладко тесто, оформете го на топка, завийте с домакинско фолио и приберете за 1 час в хладилник.
  2. В това време пригответе плънката. Намачкайте картофите, добавете сиренето, ситно нарязания чесън и нарязаното на ситно зеле, на което сте отстранили дебелите жилки предварително. Овкусете с черен пипер, сол, кимион и индийско орехче, разбъркайте добре. Оформете на малки топчета и приберете за половин час в хладилник.
  3. Разточете тестото на кора с дебелина 3-4 мм и изрежете по-големи кръгчета с метална формичка. В едната половина на всяко кръгче поставете топче плънка и захлупете с другата половинка. Прилепете с пръсти и с малко вода крайчетата, за да не се отварят и с помощта на вилица направете „къдрички“.
  4. Сварете пирогите във вряща подсолена вода за около 7-8 минути или докато изплуват на повърхността. Поднесете, залети с разтопеното и леко запържено масло, поръсени със ситно нарязана лучена трева.

Бигос

Снимка: nesavinov / Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 кг кисело зеле
  • 1 глава савойско зеле
  • 1 кг говеждо месо
  • 1 кг свинско месо
  • ½ кг наденички
  • 250 г пушен бекон
  • ½ кг колбаса (пушена наденица)
  • 1 глава лук
  • 1 малка консерва доматено пюре
  • 3-5 дафинови листа
  • олио
  • захар
  • сушени зелени подправки
  • черен пипер
  • сол, на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте вода в голяма тенджера. Добавете нарязаното на ивици кисело зеле и оставете да заври.
  2. Запечете нарязаното на стекове савойското зеле на скара или грил тиган, след което го нарежете на ивици и сипете в тенджерата.
  3. Нарежете лука на лунички и също го добавете в супата.
  4. Нарежете говеждото и свинското месо на кубчета и ги запържете в олио в тиган до златисто. Овкусете със зелените подправки. Щом станат златистокафяви, сипете в тенджерата заедно с мазнината.
  5. Нарежете колбасата на малки парченца и я запържете в тиган. Запичането предотвратява разпадането ѝ във водата. След това я прибавете в супата.
  6. Нарежете бекона на ивици с дължина 1 см, като запазите част от него за декорация, и го запържете. Отцедете излишната мазнина и го сипете при останалите продукти в тенджерата.
  7. Подправете ястието с 1 ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, 1/8 ч.ч. захар и дафиновите листа.
  8. За финален щрих добавете доматеното пюре и разбъркайте всичко. Долейте вода, ако е необходимо. Оставете да къкри дълго време.

Полски пачки

Снимка: Liudmyla Chuhunova / Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 250 г обикновено брашно, подходящо е София Mел Kласик
  • 250 г брашно екстра, подходящо е София Mел Eкстра
  • 80 г меко масло, на стайна температура
  • 250 мл прясно мляко
  • 75 г захар
  • 15 г мая
  • 4 жълтъка + 1 яйце за намазване
  • 1 с.л. ром
  • 1 шушулка ванилия
  • 5 г сол

За пълнеж или декорация:

  • 1 бучка разтопено масло за намазване на повърхността след изпичане
  • лешников крем или сладко
  • пудра захар

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с приготвянето на тестото. За целта разтворете маята в част от леко затопленото мляко, добавете малко захар и оставете да се активира в покрита купа на топло.
  2. Разбъркайте с миксер двата вида брашно, активираната мая, захарта и останалото мляко, като добавяте жълтъците един по един, след което рома и ванилията. На финала прибавете омекналото масло, накъсано на парченца, и солта.
  3. Довършете месенето на тестото на работния плот, докато стане меко и еластично. Сложете го в голяма купа, покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете на топло да удвои обема си.
  4. Разрежете втасалото тесто на 16 парчета (по 60 г всяко), направете ги на топчета и ги поставете в тава върху хартия за печене, на по-голямо разстояние едно от друго, тъй като бухват. След това ги сплескайте леко с ръка, като ги притискате отгоре, и ги оставете да втасат още веднъж, отново покрити с кърпа.
  5. Намажете поничките с разбитото яйце и ги изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за около 15 минути.
  6. Поднесете ги намазани с масло, покрити или напълнени със сладко, или поръсени само с пудра захар.

Автор: Деси Тодорова

Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC