Напитките в стъклени бутилки съдържат повече микропластмаса, отколкото тези в пластмасови или метални контейнери. Това опказва изненадващо проучване на Френската агенция за безопасност на храните (ANSES), публикувано в Journal of Food Composition and Analysis.

Какво установява изследването?

Учени от ANSES са анализирали различни напитки, продавани във Франция – вода, сода, лимонада, бира и вино – и са открили:

  • ~100 микропластмасови частици на литър в стъклени бутилки

  • 5 до 50 пъти по-малко микропластмаси в пластмасови бутилки и кенове

„Очаквахме обратния резултат“, казва докторантката Изелин Чаиб, водещ автор на изследването.

Източникът: не стъклото, а... капачките

Причината за високото съдържание на микропластмаси не е в стъклото, а в пластмасовите капачки:

  • Частиците съвпадат по форма, цвят и полимер с боята на капачките

  • Малки драскотини, причинени от триене при съхранение, водят до освобождаване на микропластмаси

  • Възможен източник: външният слой боя или уплътнителният пръстен на капачките

Сравнение на напитки по съдържание на микропластмаси (на литър)

Напитка Стъклени бутилки Пластмасови бутилки
Вода (газирана/негазирана) 4.5 частици 1.6 частици
Безалкохолни напитки ~30 частици По-малко
Лимонада ~40 частици По-малко
Бира ~60 частици По-малко
Вино Много малко -

Източник: Phys.org