Учени от университета на Кеймбридж, Великобритания, са разработили меко "стъкло", което може да издържи тежестта на слон и запазва формата си дори при опит да бъде разбито, пише сп. "Нейчър матириълс". 

Разработката представлява свръхздрав хидрогел, чийто състав е 80 процента вода. Благодарение на своята съвместимост и еластичност хидрогеловете вече се използват под формата на контактни лещи и изкуствени тъкани, предава БТА. 

Авторите на настоящото проучване обаче са решили да направят свръхздрав хидрогел чрез коригиране на молекулярната му структура. За целта учените са използвали специални "омрежващи" молекули, които придават на материала удивителни свойства, правейки го способен да издържа на огромен натиск и да се самовъзстановява много бързо при стайна температура. 

Новият материал е тестван под колелата на автомобил, който е преминал по него 12 пъти. Дори след това свръхздравият хидрогел е възвърнал първоначалния си вид. Стандартните хидрогелове се разрушават при подобни условия. 

Мекото нечупливо "стъкло" може да намери редица приложения в електрониката, носимите устройства, производството на протези, роботиката.

Източник: Мениджър Нюз