Проблемите със съня на бебето през нощта са познати на много майки и татковци. Виждайки, че бебето не заспива добре, постоянно се събужда, спи малко, родителите се тревожат: наистина ли има нещо нередно с него?

За майката хроничната липса на сън носи последствия - най-малкото умора, повишени симптоми на депресия и тревожност.

Мнението, че бебето до една година трябва да спи цяла нощ, без да се събужда,

отдавна е остаряло

Сега педиатрите стигнаха до друго заключение: нормално е бебетата да се будят и да се хранят през нощта, поне през първата година от живота.

аскоро специалисти от Центъра за бебета и сън към университета в Дърам (Великобритания) разработиха ръководство, в което дават съвети на новите родители как да се справят с безсънните нощи и честите събуждания на бебето.

„Едно капризно дете всъщност е нормално дете. Много рядко се случва бебетата да спят през нощта от ранна възраст и никога да не се събуждат.", казва ръководителят на проекта професор Хелън Бол пред The ​​Guardian.


 Снимка: Getty Images 

Ето няколко съвета за новите родители как да се справят по-добре с безсънните нощи

- Бебетата обичат комфорта и тактилния контакт, така че гушкайте бебето си, докато се успокои и не го слагайте в креватчето, ако плаче.

- Този, който приспива бебето, трябва сам да бъде спокоен, преди да го вземе в ръце, за да не предаде тревожен емоционален фон. „Ако сте нервни и напрегнати, бебето може да го усети“, обяснява Хелън Бол.

- Няма нужда да бдите прекомерно на дневния сън и винаги да ме осигурявате „дрямка“, например по време на кратко пътуване в колата.

- Необходимо е да се придържате към дневния режим: за бебето времето на събуждане е по-важно от времето за лягане.

Мона Василева / Новите родители