Халюциногенни гъби са помогнали на дванадесет доброволци да преодолеят депресията си при клинично изследване, предава „Гардиън“.

Това дава надежди на учени, че еуфоричните преживявания, любими на древните ацтеки и на хипи-културата от 70-те години на двадесети век, може един ден да се превърнат в общоприета медицинска практика. .

За завършването на това проучване били нужни дълги години и сериозни финансови средства, заради строгите ограничения срещу наркотиците клас 1. Изследването открива, че две дози псилоцибин, психоактивната съставка в гъбите, са достатъчни, за да се предпазят дванадесетте участника от депресивни състояния в рамките на три седмици, а при пет от тях ефектът продължавал дори до три месеца.

Малкият обхват на проучването и липсата на плацебо поставят резултатите от експеримента под въпрос. Пълно изследване, обаче, е трудно постижимо, имайки предвид, че пациентите на плацебо очевидно няма да изпитат еуфоричните преживявания, пред които ще се изправят доброволците, използващи халюциногенни гъби.

Въпреки резултатите, учените призовават хората да не опитват сами тези гъби. „Халюциногенните наркотици имат мощен психологически ефект и са използвани в нашето проучване само в контролирана среда с осигурени предпазни мерки, като внимателна проверка и професионална терапевтична помощ“, казва доктор Робин Кархарт-Харис, водещият автор на проучването.

„Не искам хората да си мислят, че могат сами да лекуват депресията си с халюциногенни гъби. Подобен подход може да бъде рискован“, казва той. 

„Важно е академичните изследователи да разработят нови методи за лечение на депресията, тъй като фармацевтичната индустрия се отдръпва от тази област. Нашите опити показват, че псилоцибина е безопасен и бързодействащ. Ако се прилага внимателно, той може да бъде изключително ценен за пациентите“, добавя професър Дейвид Нът, старши автор на изследването.

Всички участници в клиничния тест са страдали от тежка депресия и не са показвали подобрения при лечението с няколко стандартни антидепресанта. Първоначално им била давана ниска доза псилоцибин, за да се избегнат нежелани реакции, а седмица по-късно дозата била увеличена. Те били третирани в специално подготвена стая с музика и постоянно присъствие на двама психиатъра, които разговаряли с тях през цялото време. Еуфоричното преживяване продължавало до 5 часа.

Един от доброволците - Кърк Рътър от Лондон, казал, че се чувства зле, заради смъртта на майка си и, че не може да се примири със загубата, въпреки множеството консултации и приетите медикаменти. Той казал, че се е притеснявал да вземе участие в опита, тъй като никога не е опитвал подобни гъби, но приятелски настроения персонал, стаята и музиката, го предразположили да погълне капсулите.

„Определено имаше няколко трудни момента по време на сесиите. Например, при едно от преживяванията си представих, че съм в болницата с майка ми, която е много болна. Въпреки това, преминавайки през спомените, усетих любовта между нас и осъзнах, че изоставянето на скръбта не означава забравяне на спомена за майка ми“, разказва той. 

Изследователите твърдят, че не знаят дали ефектът от лекарството идва от химически промени в мозъка, или от самото преживяване, което хората описват като духовно и мистично. Независимо от отговора на този въпрос, учените смятат, че псилоцибинът е дал нова надежда на хора, който са били жертви на депресивни състояния през по-голямата част от живота си. 

Източник: Мениджър Нюз