„Магическите“ гъби и други психеделични наркотици могат да помогнат на жените да се справят с тревожността и депресията, свързани с рака.

Конвенционалните терапии, които помагат на жените да се справят с диагнозата и лечението си, могат да отнемат твърде много време, обясниха научните работници, като обявиха началото на ново изследване, което да проучи как наркотиците могат да помогнат на пациентките.

Диагностицираните с гинекологичен рак могат да се сблъскат с „различни физически и психологически предизвикателства“, особено за тези, които са диагностицирани в късен стадий или страдат от хронични странични ефекти от лечението, се посочва в становището.

Според тях до една четвърт от пациентките с рак на яйчниците съобщават за депресия, тревожност и страх от смъртта, пише БТA. Авторите от Тексаския университет в САЩ изтъкват случая на майка на две деца, която е диагностицирана с напреднал рак на яйчниците. „Нейният страх от бъдещето беше реален и непреодолим“, казват те.

Учените твърдят, че сегашният златен стандарт за психологическа подкрепа за справяне със стреса при пациенти с рак е когнитивно-поведенческата терапия, която изисква „ангажираност с времето“ и издръжливост. „Нашите пациентки не разполагат с време или издръжливост за такъв вид работа“, казват те.

Авторите смятат, че психеделичните наркотици, по-специално „магическите“ гъби (псилоцибин), са показали „обещаващи резултати“ при лечението на различни психологични проблеми. Те обявиха, че тези наркотици „модулират мозъчната активност“ и са свързани с „терапевтични ефекти“.

Предишни проучвания показват, че психотерапията с помощта на псилоцибин може да даде „трайни ползи“ само от един или два сеанса, добавят изследователите. „Като се има предвид разпространението на екзистенциалния дистрес сред пациентките с рак на яйчниците и други гинекологични заболявания и потенциалните ползи и безопасност на психеделиците, съществува ясна необходимост от повече добре разработени протоколи, които дават приоритет на безопасността и изследват псилоцибина и други психеделици при тази уязвима популация“, пишат учените.

Изследването е публикувано в International Journal of Gynaecological Cancer.