Веществото, което „рестартира“ мозъка на хора с тежка депресия

26 октомври 2017 г., 14:00
90299

Има светлина в тунела. Снимка: Shutterstock 

Псилоцибин – психеделичната съставка на халюциногенните гъби – може да „рестартира“ мозъка на хората с тежка депресия, установява ново изследване. Положителните ефекти от две дози псилоцибин са продължили до пет седмици. Хората с депресия, участвали в проучването, са опитали всякакви други видове лечение без резултат.

Няколко пациенти твърдят, че се чувстват „обновени“ след терапията, като нееднократно използват термини от технологиите, за да опишат промяната в състоянието си. Един човек споделя, че се чувства „дефрагментиран“ като компютърен диск, друг – сякаш системата му е рестартирана, разказва д-р Робин Кархарт-Харис, първият автор на изследването.

Псилоцибинът вероятно дава на пациентите началния тласък, от който се нуждаят, за да се измъкнат от депресивното състояние и резултатите от изследванията подкрепят аналогията с „рестартирането“. Подобни ефекти са били наблюдавани в миналото при електроконвулсивната терапия.“ – казва Кархарт-Харис.

В рамките на изследването хората получават две дози психоцибин – 10 мг и 25 мг – в промеждутък от седмица. С мозъчен скенер се наблюдава притока на кръв към мозъка, който показва реакцията към медикамента. След терапията резултатите показват намалена активност в амигдалата – част от мозъка, отговаряща за обработването на емоциите и реакциите на страх и стрес.

Изследователите откриват, че мозъчните мрежи първоначално са „разглобени“ по време на наркотичния трип, след което са възстановени отново по време на възвръщането към всекидневно съзнание.

Авторите на изследването предупреждават хората да не предприемат самолечение. Медикаментът е приложен в терапевтичен контекст и с регулиран от специалисти психологически компонент. 

Източник: PsyBlog

Коментари