Псилоцибин – психеделичната съставка на халюциногенните гъби – може да „рестартира“ мозъка на хората с тежка депресия, установява ново изследване.

Положителните ефекти от две дози псилоцибин са продължили до пет седмици. Хората с депресия, участвали в проучването, са опитали всякакви други видове лечение без резултат.

Няколко пациенти твърдят, че се чувстват „обновени“ след терапията, като нееднократно използват термини от технологиите, за да опишат промяната в състоянието си. Един човек споделя, че се чувства „дефрагментиран“ като компютърен диск, друг – сякаш системата му е рестартирана, разказва д-р Робин Кархарт-Харис, първият автор на изследването.

Псилоцибинът вероятно дава на пациентите началния тласък, от който се нуждаят, за да се измъкнат от депресивното състояние и резултатите от изследванията подкрепят аналогията с „рестартирането“. Подобни ефекти са били наблюдавани в миналото при електроконвулсивната терапия.“ – казва Кархарт-Харис.

В рамките на изследването хората получават две дози психоцибин – 10 мг и 25 мг – в промеждутък от седмица. С мозъчен скенер се наблюдава притока на кръв към мозъка, който показва реакцията към медикамента.

След терапията резултатите показват намалена активност в амигдалата – част от мозъка, отговаряща за обработването на емоциите и реакциите на страх и стрес.

Изследователите откриват, че мозъчните мрежи първоначално са „разглобени“ по време на наркотичния трип, след което са възстановени отново по време на възвръщането към всекидневно съзнание.Виж още: Депресията променя структурата на мозъка

Авторите на изследването предупреждават хората да не предприемат самолечение. Медикаментът е приложен в терапевтичен контекст и с регулиран от специалисти психологически компонент. 

Посетете основната страница на Обекти за още интересни материали.

Източник: PsyBlog