Създадоха шоколад с преливащи се цветове. И да, може да се яде
Шоколад с преливащи се цветове. Звучи странно. Дори нереално. Благодарение на физиката обаче е вече реалност. Няколко групи вече се захванаха с тази идея – от изследователи в Швейцария до Сами Камкар, основател на компанията за интернет сигурност Openpath, който по-рано този месец сподели създадения от него шоколад в Twitter. И да, той става за ядене.
Как обаче се създава такова нещо, което хем да е вкусно, хем да е красиво?
Според Камкар „всеки може да го създаде у дома. Няма специална съставка. Няма конкретно покритие. Повърхностната текстура на шоколада произвежда този ефект“, казва той.
I’m finally getting some decent results producing 100%-edible iridescent tempered chocolate. The colors are from the chocolate (not any ingredient or coating) diffracting light after being forcefully molded onto a diffraction grating in vacuum. pic.twitter.com/6wpbsIKh5C
— Samy Kamkar (@samykamkar) May 9, 2020
Първо Камкар разтапя и охлажда шоколада. По този начин кристалите му могат да се разпаднат и да се обединят наново в цялостна структура. Това оптимизира неговата гладкост и лъскавост. Впоследствие Камкар поставя шоколада във вакуумна среда, за да спре образуването на въздушни мехурчета (макар че според него тази стъпка не е необходима).
Все още няма дъги. Но именно тук идва ролята на физиката.
so how do you get that surface texture? a mold?
— D̒͂̕ᵈăᵃn̕ᶰ Ť̾̾̓͐͒͠ᵗe͗̑́̋̂́͡ᵉn̅ᶰtᵗl̀̓͘ᶫe̓̒̂̚ᵉrʳ (@Viss) May 10, 2020
Трикът е в отливката, която Камкар създава, и която превръща шоколада в своеобразна дифракционна решетка. Дифракционната решетка е оптичен елемент, имащ периодична структура, с която светлината се разделя и дифрактира в няколко лъча, пътуващи в различни посоки. В резултат на това възниква характерно оцветяване (дифракционна картина).
Ефектът на дифракционната решетка например може да бъде видян върху CD или DVD или дори при някои животни.
Красиво е, нали?
Във видеото по-долу пък можете да видите невероятно красивия шоколад, създаден от учени от Швейцария. Един ден той може и да се появи на пазара, кой знае.
Източник: IFLScience