Изварата влиза в списъка на топ 10 важни продукти за здравето.

Ето аргументите на диетолозите.

Засища и изгаря мазнини. Изварата засища глада за дълъг период от време, без да нарушава обмяната на вещества. Може дори да я включите в менюто за вечеря, преди сън без риск, че ще натрупате излишни килограми. 
Тя е особено подходяща храна за тези, които се грижат за фигурата си. Усвоява се бързо, дори, ако човек  има непоносимост към лактоза. Тя съдържа много белтък и полезни микроелементи както и аминокиселината метионин, която ускорява изгарянето на мазнини. 
Препоръчва се при хронични заболявания. Изварата може да бъде включена в менюто на хора, които страдат от отоци, високо кръвно и болести на черния дроб. 
Тя е особено добър източник на калций, затова е полезна за жени в менопауза, които са застрашени от остеопороза и чупливост на костите, както и за възрастнитей

Разтоварва стреса. Консумацията на извара стимулира синтеза на хормона на щастието – серотонин, защото е богата на една ценна аминокиселина – триптофан. 
Изварата съдържа и холин, които подобрява работата на цялата нервна система както и на мозъка. 
Ако тя присъства редовно в менюто, човек ще спи по-дълго, ще е по-спокоен и по-лесно ще се справя със стреса.

Повишава имунитета. Изварата съдържа много полезни бактерии, които подобряват баланса в чревната микрофлора и потискат размножаването на патогенните бактерии, които причиняват болести. 
Редовната консумация на извара е добра профилактика на инфекции, в това число срещу млечница и други гъбични болести.

Помага срещу атеросклерозата. Редовната консумация на извара е добра профилактика и на атеросклерозата, при която кръвоносните съдове губят своята еластичност, стесняват се и по стените им се отлага атеросклеротична плака. Това рязко повишава риска от инфаркт и инсулт. 
Аминокиселините в изварата са особено полезни, защото помагат на организма да изхвърли токсичните съединения, които увреждат кръвоносните съдове и причиняват атеросклерозата.

Източник: Новите родители