Кромид, праз, чесън и шалот могат да намалят значително риска от рак на дебелото черво, твърдят китайски учени.

Достатъчно е да хапваме 16 кг на година от въпросните лукови зеленчуци. С други думи – 45 гр дневно (колкото кажи-речи един кромид).

За да достигнат до това заключение, изследователите от Китайския медицински университет в Шънян са проучили хранителние навици на 1600 мъже и жени. Половината от тях са имали рак на дебелото черво, докато другата половина са били здрави. Оказва се, че опасността от рак на дебелото черво е с цели 79% по-малка при любителите на кромида и чесъна.

Факт е, че биоактивните съставки на луковите растения предпазват от рак на гърдата и на простатата. "Колкото повече лукови зеленчуци яде човек, толкова по-добре" - увери ръководителят на изследването д-р Чжъ Ли.

Начинът, по който сте ги сготвили, също е важен. Ако сварите кромида, ще намалите количеството полезни съставки в него. Рязането и мачкането на пресния чесън подобрява усвояването им.