Всички сте чували съвета: „Поплачи се и ще ти олекне!“ И наистина сълзите оказват освежаващо и благоприятно въздействие върху здравето ни.

Жените плачат около 5 пъти по-често от мъжете, като обикновено се отдават на т.нар. емоционален плач. Като общи причини за сълзи при жените и мъжете са сочени тъжни моменти или спомени, погребения, тревога или страх, гордост от децата, болка, възпалени очи.

Според проучване сред 300 жени, осъществено от сайта www.TheBabyWebsite.com, става ясно, че след 19-годишна възраст жените плачат по над два часа седмично. Най-уязвим и раним е нежният пол между 19- и 25-годишна възраст, когато девойките могат да ронят сълзи с часове дори само заради някой захаросан филм.

Въпреки че невинаги са предизвикани от положителни емоции, оказва се, че от тях има ползи за организма. Учени, които са изследвали въздействието на плача върху човешкото тяло, откриват, че сълзите са полезни за здравето на човека. Без да се прекалява, разбира се. Ако плачем постоянно и безпричинно, това сериозно ще разклати емоционалната ни стабилност.

Но според учените плачът веднъж седмично облекчава стреса и намалява риска от сърдечен удар.