Пречистете организма си само за един ден! Почувствайте се по-здрави за няколко часа. Свалете 2,5 килограма за една седмица!

Пълно е с обещания, които на теория звучат страхотно, но в действителност се оказват просто поредната измама.

С всеки изминал ден обаче учените научават все повече за начина, по който телата ни функционират, и съответно – простичките неща, които можем да правим всеки ден, за да се чувстваме и изглеждаме по-здрави за сравнително кратък период от време, стават все по-актуални.

Важно – ние не ви обещаваме каквито и да било екстремни резултати. Тялото ви е сложен организъм, една прекрасна машина. То няма магически да се трансформира.

И все пак – само след 4 седмици (или по-малко) тялото ви ще ви се отблагодари за тези 12 неща, които може да започнете да правите още днес.

Готови ли сте? Започваме.

Най-простичкото и ефективно нещо, което може да направите за вашето здраве, е да се движите. Дори 1 минута интензивна тренировка, практикувана редовно, ще подобри цялостното ви състояние.

Физическата активност променя тялото ви бързо и дори намалява риска от смърт. „След 2-4 седмици вашата нервна система става много по-ефикасна по отношение на контракцията на мускулите ви – коментира д-р Робърт Нютън.

Учените откриват, че на практика няма значение с каква точно тренировка сте се захванали – достатъчно е да се движите редовно, за да подборите здравословното състояние на сърцето, мускулите и съзнанието.

Дори няколко минути физическо напрежение на седмица оказват ефект. Изследване, проведено от Университета Макмастър, открива, че поредица от три 20-секундни интензивни тренировки ще подобри цялостното ви здравословно състояние с 20 процента за 3 месеца.

Мартин Гибала, главният автор на проучването, е създател на този подход, известен като 1-минутната тренировка. Реално обаче става дума за 10 минути упражнения на седмица. Рутината включва 2 минути период на загряване, 3 минути почивка и 3 интензивни 20-секундни тренировки.

Намалете приема на сол

Когато в кръвта ви има твърде много сол, вашите бъбреци се затрудняват при изхвърлянето на вредните за организма вещества. А това от своя страна може да вдигне кръвното ви налягане.

Вместо да хапвате осолени храни, приемайте повече плодове като банани и авокадо например. Те са богати на калий, който от своя страна действа като противоотрова на вредните ефекти на натрия.

Съществуват множество други храни, които може да приемате вместо сол – например лимонов сок и различни билки. Каквато и стратегия да изберете, избягвайте обработените храни – те не само, че съдържат голямо количество сол, но и се свързват с по-висока опасност от рак.

Повече фибри

Храните, богати на фибри, ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време, да изчистваме организма своевременно от токсините и са важен елемент в усилията ни да поддържаме теглото си в здравословни граници.

Липсата на достатъчно фибри в храненето може да доведе до липса на енергия, повишен риск от сърдечни заболявания и повече от желаните килограми.

Според стандартите, определени от медиците, средно жените трябва да приемат 25 г, мъжете – 38 г фибри на ден. За щастие, това никак не е трудно – на помощ ни идват следните храни, повечето от тях налични целогодишно на съвсем приемливи цени, които ни осигуряват необходимото количество фибри ежедневно.