"Мистерията" защо някои пациенти имат здрави бели дробове, въпреки че са пушили цигари цял живот, беше разгадана наскоро. Британски учени анализираха здравните показатели на над 50 000 души и достигнаха до заключение, че определени полезни мутации в ДНК при някои хора подобряват белодробната им функция и намаляват смъртоносното въздействие на тютюнопушенето. 

Изводите ще помогнат на изследователите да разработят нови медикаменти за подобряване на работата на белите дробове, които да помагат за лечение. 

Лекари припомнят, че мнозина сред пациентите, които са пушили с години, развиват белодробни заболявания, някои от които са много сериозни и с фатален край. Но има и пациенти, които са пушили много цял живот и белите им дробове са почти незасегнати. А има и хора, които никога не са пушили, но се разбояват от белодробни болести. 

Причината е в генетичния код, потвърждават учените. Определени части от състава на ДНК правят дадени пушачи по-малко предразположени към развитието на заболявания, причинявани от цигарите, като например хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която води до липса на способност да се поеме въздух, кашлица и повтарящи се инфекции. "Добрите гени" намаляват риска от развитие на болестта. Те определят начина, по който белите дробове растат и отговарят на травми. 

"Но няма универсален начин, който да гарантира на всички защита срещу вредите от тютюнопушенето - хората, които пушат, винаги ще имат по-нездрави бели дробове в сравнение с това, ако не пушеха", отбелязва проф. Мартин Тобин от университета на Лейчестър. "Най-силното нещо, което те могат да направят, за да повлияят на бъдещото си здраве по отношение на ХОББ и другите свързани с пушенето заболявания, както и сърдечно-съдовите болести, е да спрат цигарите", посочва той. 

За същите промени в ДНК, които правят някои пациенти по-защитени от вредите от тютюнопушенето, учените предполагат, че изменят специфични мозъчни фукнции и определят колко лесно (или трудно) човек може да се пристрасти към никотина, но последните два извода все още не са доказани. 

Източник: Мениджър Нюз