¾ от вашите изпражнения се състоят от вода, а по-голямата част от останалото представлява храна, която тялото ви не е обработило.

Веднъж щом излезе от храносмилателната система, изпражнението обикновено е с кафяв оттенък (независимо от външния вид на нещата, които сте яли или пили), защото съдържа химикал, който тялото ви произвежда.

Този химикал се казва стеркобилин – продукт, получен от разграждането на хемоглобилна (протеин, съдържащ желязо, който се намира в червените кръвни клетки и който позволява на кислорода да се пренася в тялото). Без стеркобилина вашето изпражнение най-вероятно щеше да е бледо или дори бяло. Това е така, тъй като по-голямата част от химикалите, които придават различни цветове на храните, се разграждат изцяло при процеса на храносмилане.

Червените кръвни клетки живеят около 120 дни, преди да се подменят от нови. Когато хемоглобинът, който съдържат, се разпадне, се образува жълт протеин, наречен билирубин.

Рано или късно билирубинът си проправя път през сърдечносъдовата система до черния дроб. Тук той се модифицира и впоследствие се секретира в тънкото черво под формата на жлъчен сок. Жлъчният сок представлява жълто-зелена течност, която помага на тялото ви да обработва и абсорбира мазнините. Макар и тялото да абсорбира и да използва наново част от билирубина, докато храната ви се придвижва из тънкото черво, останалото количество от него се превръща в стеркобилин, от който нямате нужда. Именно този стрекобилин се комбинира с нещата, които сте си хапнали, и оцветява вашите изпражнения в кафяво.

Източник: Timonina / Shutterstock

Разбира се, изпражненията не винаги са кафяви. В зависимото от нещата, които сте приели както и от скоростта, с които се придвижват през тялото ви, те могат да имат и други цветове. Така например ако имате диария, то тогава цветът на изпражнението ще е по-скоро зелен или жълт, тъй като ще съдържа по-големи количества жлъчен сок.

Източник: IFLScience