Всеки път когато дадена клетка във вашето тяло се размножава, частичка от младостта ви умира. Това се случва заради скъсяването на теломерите – малките окончания на нашите хромозоми.

Сега обаче, в рамките на малко проучване, включващо 26 пациенти, израелски учени успяха частично да обърнат този процес и да удължат теломерите.

Участниците са прекарали пет 90-минутни сесии в камера под налягане за хипербарна кислородна терапия в продължение на 3 месеца. Крайният резултат – някои от теломерите на клетките им са се удължили с до 20 процента.

Постижението е забележително – и нещо, което много други са се опитвали да направят неуспешно. Важно е обаче да отбележим, че в случая става дума за малка група от хора, а преди наистина да се зарадваме, самите резултати трябва да бъдат повторени.

Самият факт обаче, че хипербарната кислородна терапия изглежда се отразява на дължината на теломерите, е забележителна връзка, която си струва да бъде проучена по-подробно.

Водещият автор на приучването Шай Ефрати – лекар от Училището по неврология "Сагол" в Университета в Тел Авив - обяснява пред Science Alert откъде е почерпил вдъхновение за своя експеримент: „След като експериментът на NASA, при който един от близнаците бе изпратен в Космоса, а другият – остана на Земята, демонстрира значителна разлика в дължината на техните теломери, ние осъзнахме, че промените във външната среда вероятно засягат ключовите клетъчни промени, настъпващи със стареенето“, казва Ефрати.

Теломерите представляват повтарящи се парченца код - те на практика са ДНК еквивалентът на металния или пластмасов наконечник на връзките на вашите обувки. Всеки път, когато клетката се дели, те се копират заедно с останалата част на хромозомите. С всяко репликиране обаче малки фрагменти от кода от върха на секвенцията не успяват да се пренесат в новото копие, а това прави новообразуваната хромозома малко по-къса от предшественика си.

Всеки, който е губил наконечника на връзките си, знае, че много скоро връвта губи своята цялост. По същия начин по-късите теломери излагат останалата част от секвенцията на по-висок риск от опасни мутации.

Тези мутации съвпадат с промени, които ни предразполагат към множество състояния, свързани със стареенето – например рак.

Всичко това не означава, че остаряваме основно поради факта, че теломерите се скъсяват, но определено съществува връзка между тяхната дължина и здравето ни – нещо, което учените биха искали да изучат по-подробно.

„По-дългите теломери са свързани с по-добро клетъчно представяне“, обяснява Ефрити.

Съществуват множество начини да се ускори ерозията на теломерите. Недостатъчният сън, консумирането на обработени храни и дори раждането на деца биха могли да им навредят.

Забавянето на това скъсяване изисква повече усилия, но редовните упражнения и здравословното хранене със сигурност ще повлияят добре на вашите хромозоми.

Ако успеем да обърнем изцяло „хромозомния часовник“ и да си възвърнем всички изгубени части на теломерите, ще постигнем истински пробив. Фактът, че някои тъкани по стомашно-чревния тракт постигат това по естествен път посредством ензим, наречен теломераза, вдъхнови множество изследвания през годините.

Постиженията до момента в това отношение не са малко. Генна терапия при мишки показа, че един ден това би могло да се случи и при хора. Наскоро пък стволови клетки от суперстолетничка възстановиха изцяло своите теломери извън тялото на жената.

Някои проучвания пък откриха, че хранителни добавки като витамин D увеличават теломерите с няколко процента.

Когато става дума за подкрепени от науката терапии, които могат да подмладят нашите теломери обаче, резултатите са разочароващи. Ето защо новото проучване предизвиква толкова много шум. Според него теломерите в белите кръвни телца на 26 пациенти са възстановили 1/5 от дължината си. Тайната се крие във вече спомената хипербарна кислородна терапия - медицинско лечение, което доставя 100% кислород към белодробната система на пациента, докато те са в камерата под налягане. Пациентът диша кислород при нива далеч по-големи от 21%, които се откриват при нормална атмосфера на морското равнище.

„С това пионерско проучване ние отворихме врата за по-нататъшни изследвания на продължителното клетъчно въздействие на терапията за обръщане на процеса на стареене. След като посветихме нашето проучване на изследването на въздействието му върху областите на мозъчната функционалност и свързания с възрастта когнитивен упадък, ние сега открихме, за първи път при хората, биологични ефекти на клетъчно ниво при здрави остаряващи възрастни", изтъква д-р Амир Хадани, главен медицински директор на Центъра за хипербарна медицина и изследвания "Сагол".

Резултатите от проучването са публикувани в Aging.