COVID-19 ще стане контролируем. Той вече започна да става управляем. Това заяви пред Си Ен Би Си съоснователят и главен медицински директор на BioNTech Йозлем Тюреджи.

Тя добави, че вирусът ще продължи да бъде част от живота ни още няколко години и че „не трябва да живеем в страх“ от него.

На въпрос дали има някакви опасения относно новите варианти на коронавируса Йозлем заяви, че от BioNTech постоянно анализират тези мутации и че очакват в бъдеще да се появят други варианти.

„За всички варианти, които са в циркулация в момента, изглежда че бустерите са достатъчни за повишаване на имунния отговор до високи нива и за осигуряване на защита“, коментира тя.

„Трябва обаче да продължим с анализите, защото може да се появяват варианти, при случаят да не е такъв. За това в компанията имаме втори стълб – подготвяме се за бърза реакция в случай, че ще трябва да се приспособим към такъв варианти. Ние правим тези тестове заедно с регулаторите, така че те също да бъдат подготвени при потенциална нужда от смяна“, добави Тюреджи.

Тя основава компанията BioNtech заедно със съпруга си д-р Угур Шахин през 2008 г. в германския град Майнц.

По думите й има нужда от повече данни, за да се предскаже развитието на пандемията, но според нея бустерните дози може да бъдат поставяни на всеки 12 или 18 месеца.

Източник: Мениджър Нюз