Йогата и дълбокото дишане лекуват депресия

07 март 2017 г., 17:10
1903

AnnaTamila / Shutterstock

Хората в изследването са страдали от силна депресия. Оказало се, че йогата и часовете по дълбоко дишане два пъти седмично са ефективни като средство за лечение на депресията.

Според учените, провели изследването, те могат да се използват като алтернатива на класическите антидепресанти или като тяхно допълнение.

Йогата е форма на Хатха йога и се фокусира върху прецизното изпълнение на позите и контрола на дълбокото йогийско дишане и е позната под името на създателя си Б.К.С. Лиенгар.

За целите на изследването на 30 души са били дадени йога часове и им е било казано да практикуват позите и в къщи.

“Изследването подкрепя хипотезата, че трябва да се практикува йога и контролирано йогийско дишане при тежки депресивни състояния както при пациенти, които не са на антидепресанти така и при пациенти, които са били стабилни дози от антидепресанти и не са постигнали желания ефект,” коментира д-р Стрийтър, водещият учен на изследването.

“За разлика от повечето фармакологични третирания на депресията, които целят моноаминните системи като серотонин, допамин и норепинефрин, този метод на лечение има за цел да въздейства върху парасимпатиковата и гама аминобутирик киселинната системи и отваря нов път за лечение.”

За съжаление, изследването не е използвало контролна група и това отнема от тежестта на заключенията му. 

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари