Яжте морска храна срещу остаряване на мозъка

17 ноември 2017 г., 17:10
290

Резултатите недвусмислено показали, че онези от хората, които са яли редовно и повече морска храна, са имали по-добра семантична памет. Снимка: Shutterstock

Ако ядете морска храна веднъж седмично, ще предпазите мозъка си от остаряване. Това важи дори и да ядете други продукти, които съдържат омега-3 мастни киселини. Този тип вещества помагат срещу свързаната с възрастта загуба на паметта.

Ново изследване е открило, че при хора, които ядат морска храна по-рядко от веднъж седмично, умственото остаряване е по-рязко изразено. Д-р Марта Клеър Морис, водещата авторка на изследването, обяснява:

“Резултатите на нашето изследване показват, че въпреки че когнитивните ни способности естествено западат с възрастта, съществуват мерки, които можем да вземем, за да забавим и отслабим процеса.”

За целите на изследването са били проследени 915 души в продължение на над 5 години. Всички участници са дошли от групи на пенсионирани хора, които са живеели в домове за стари хора. Тяхната средна възраст е била над 80 години.

На всички тях са били давани тестове на паметта и е бил водена статистика колко морска храна са поемали (и колко често). Тя е включвала храни, като сандвичи с риба тон, рибени кейкове, скариди и раци.

Резултатите недвусмислено показали, че онези от хората, които са яли редовно и повече морска храна, са имали по-добра семантична памет. Консумирането на морска храна също така се оказало свързано и с по-добрите сетивни умения.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари