Японска лаборатория внесе ебола, както и четири други вирус на хеморагична треска, в страната. Тъкмо навреме за Летните олимпийски игри през 2020 г. в Токио.

Тези силно заразни патогени са били вкарани в Япония от неизвестна страна от Националния институт по заразни болести (NIID), част от японското Министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието. В момента те се намират в лабораторията на NIID с високо ниво на сигурност в Мусашимураяма, западно Токио.

На пръв поглед внасянето на силно зарази микроби на острова може и да не изглежда като особено добра идея. Тази инициатива обаче е част от големия план на страната да се подготви за потенциален епидемия на вируса. Наскоро за ебола бе съобщено дори в Конго и Япония напълно осъзнава рисковете, свързани с приемането на над 600 хил. туристи от цял свят през 2020 г. във връзка с летните олимпийски игри.

Още през ноември 2018 г. японските медии съобщиха, че местните власти искат да се сдобият с вируса, за да могат да разработят по-добри системи за разпознаването преди началото на игрите. Освен това според тях е от ключово значение да имат непосредствен достъп до вируса, за да могат да направят бързи и правилни диагнози на даден пациент (в случай че нещата излязат извън контрол и настъпи епидемия).


Снимка: Davide Calabresi / Shutterstock.com

Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.

При евентуално (само)излекуване вирусът продължава да живее допълнително 7 – 8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този период опасна дори и след „пълното“ излекуване.

Срещу ебола няма открита ваксина. Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. От четирите вируса, три (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.

И петте патогена, внесени от NIID, са вируси, които се предават изключително лесно и могат да предизвикат хеморагична треска. Освен ебола, лабораторията се е сдобила и с вирусите, презивикали южноафриканската хеморагична треска, марбургската хеморагична треска, тази в Крим и Конго, както и заболяванията в Ласа.

Източник: IFLScience