Нощното хранене вреди не само на фигурата, но и на мозъка, твърдят учени в публикация в New Scientist . Според тях набезите към хладилника по малките часове разстройват денонощните (циркадни) ритми и водят до влошаване на паметта.

Изводите са на генетици от Калифорнийския университет, които провели експеримент с мишки, като ги заставили да водят нощен живот. В продължение на две седмици едната група гризачи били хранени само в периода 21.00 – 03.00 ч., а втората между 09,00 и 15.00 часа.

Макар че и двете групи спяли еднакво дълго, те, които се хранели нощем, започнали да изпитват проблеми със съня. Режимът на метаболизма и умствената активност през денонощието бил нарушен, което повлияло на производството на протеини – включително на тези, които отговарят за паметта и процеса на обучение. В резултат „нощните“ мишки започнали да се представят по-лошо на тестовете за памет.

Все още не е ясно колко силен е негативният ефект от нощното хранене при човека. Но е известно, че хората, които работят нощна смяна се справят значително по-зле при тестовете за интелект.

Миналата година учени откриха, че биологичните ритми реагират не само на светлината, но и на определени химически вещества в храната.