Възпаление на мозъка е отговорно за една трета от депресиите?

12 април 2017 г., 17:10
2586

kubicka / Shutterstock

Според ново изследване истинската причина за депресивните епизоди при много хора може да се окаже възпаление на мозъка.

Резултатите показват, че около една трета от хората, които страдат от тежка депресия, имат високи нива на маркери на възпалението в кръвта си.

Упорито продължаващото възпаление може да обясни някои от най-тежките симптоми на депресията.

Неспособността да се изпитва удоволствие – ахедонията – е особено упорит синдром.

Депресираните хора често не могат да изпитват удоволствие от ежедневни дейности като ядене или прекарване на време с приятели и семейство.

Д-р Дженифър Фелгър, авторката на изследването за връзката между възпалението и депресията, обяснява:

“Някои пациенти, които взимат антидепресанти продължават да страдат от ахедония. Нашите данни показват, че чрез блокиране на възпалението или неговите ефекти в мозъка ние може да спрем ахедонията и да помогнем на тези  от пациентите, които не се повлияват позитивно от антидепресантите.”

Изследването е показало също, че тези, които са имали високи нива на възпаление също така са имали комуникационни проблеми в мозъка си.

Оказало се, че областите от мозъка, които отговарят за мотивацията и наградния механизъм, са показали ниски нива на комуникация.

“Ние фокусирахме интереса си към тези области, защото знаехме за тяхната ключова роля в наградния механизъм на мозъка. В допълнение, ние бяхме наблюдавали намалена активност в тези области при пациенти, които са получавали имуно-стимулиращо лечение на хепатит C или рак, което показва, че те може би са чувствителни на възпаление,” добавя д-р Фелгър. 

Източник: Psy Blog

Коментари