Проучване твърди, че две съставки, които се използват често в храната, повишават значително риска от затлъстяване и водят до сериозни проблеми със стомаха и червата, информира Science Alert.

Става въпрос за две емулсии с имената карбоксиметилцелулоза и полисобрат-80, които се използват, за да предотвратяват разпадането на някои храни като майонезата например. Те често намират приложение в обработката на храната, но учените са открили, че дори изключително ниски концентрации от тях пречат много на стомашните бактерии при мишките.

Разнообразните бактерии са изключително важни за такива показатели като теглото, храносмилането и имунната система, а в лабораторни условия въпросните две емулсии засягат значително бактериите в червата на мишките и водят до възпаление.

Учени от Щатския университет на Джорджия са установили, че мишките, които се хранят с храна, съдържаща въпросните съставки, бързо развиват чести и тежки пристъпи на стомашно-чревно възпаление. Нещо повече, тези ефекти се проявяват дори, когато консумацията е едва 1/10 от предписанията на Комисията по храните и лекарствата за допустимото съдържание на емулсиите.

Най-тежки били ефектите при консумацията на количество, еквивалентно на редовното ядене на сладолед.

"Емулсиите пречат на бактериите да влязат в контакт в клетките в стомаха. ако това се случи, резултатът е възпаление в червата, което може да доведе и до промени в метаболизма", казват учените, чиято следваща стъпка в изследването ще бъде тестове за вредното влияние на емулсиите при хора. Досега науката не е доказала, че хранителните добавки са токсични за бозайниците, но екипът счита, че предишните мащабни проучвания не са се съсредоточавали върху такива детайли като бактериите в стомаха.