Храни богати на витамин Д

Малко храни всъщност съдържат по-големи количества витамин Д, ако той не е допълнително добавен.

Това е така защото телата ни са създадени да произвеждат необходимото им количество от витамина чрез кожата (от слънчева светлина), а не през устата (с храна).

3 популярни храни, които съдържат витамин Д:

  • Сьомга (особено уловена в дивата природа);
  • Скумрия;
  • Гъби (особено ако при отглеждане са излагани на ултравиолетова светлина).

Други храни, които съдържат по-малко количество витамин Д или не са толкова популярни в България:

  • Масло от черен дроб на треска (високо съдържание на витамин Д);
  • Риба тон;
  • Сардини, консервирани в масло;
  • Черен дроб (телешко или говеждо);
  • Яйчни жълтъци;
  • Сирене.

Рискови групи от хора за липса на витамин Д

Дефицит на витамин Д може да се наблюдава и при напълно здрав организъм, тъй като симптомите могат да са по-фини и трудно доловими. Рискови групи, за които е установено, че е необходимо повишено внимание и допълнителна информираност за витамина:

  •  Кърмените бебета. Кърмата е най-добрата храна за новородените, създадена директно от природата. Добре е обаче да се има предвид, че чрез нея е трудно да бъде предаден витамин Д от майчиния организъм. Поради тази причина е важно бебетата да бъдат извеждани на разходки от най-ранна възраст. По препоръка на педиатър често се предписва и хранителна добавка под формата на капки с витамин Д;
  •  Хора в напреднала възраст. Те не само прекарват по-малко време на открито, но с годините кожата им не успява да синтезира витамин Д така ефективно, както млад организъм;
  •  Хора с тъмна кожа. По-големите количества от пигмента меланин в кожата водят до намалената ѝ способност да синтезира витамин D от слънчевите лъчи и поради тази причина препоръчителните стойности за дневно излагане на слънце за тази група са завишени;
  •  Хора с намалено излагане на слънце. Тези, чиято работа ги възпрепятства да излизат навън; тези, които избягват разходките; тези, които често носят дрехи, обхващащи цялото тяло;
  •  Хора със специфични болести. Витамин D e мастноразтворимо съединение, което означава, че при заболявания с нарушен обмен на мазнините в тялото, той не успява да бъде усвоен ефективно.
  •  Хора с наднормено тегло. По-големите количества подкожни мазнини изискват по-големи количества витамин Д.