Огледайте се. Пластмасата е навсякъде около вас. В бутилката от минерална вода, която стои на бюрото, в чашките за кафе, в опаковките за сандвичи, сирене, кренвирши, зеленчуци и още хиляди неща, с които пълните хладилника, в пазарските пликове и опаковките за лекарства и още, и още...

Пластмасата ни залива отвсякъде и толкова сме свикнали с нея, че не я забелязваме. На несъзнателно ниво логиката ни е, че щом отиде в кофата, тя изчезва от живота ни по същия незабележим начин, по който се е появила. До следващата покупка.

Тази нагласа е разбираема донякъде. Пластмасовите опаковки са удобни, евтини и ненатрапчиви, особено ако ги изхвърляме на определените за целта места - нещо, което в България не се случва често. Поради високата си молекулна стабилност обаче пластмасите трудно се раздробяват на по-дребни частици и това създава проблеми, свързани с изхвърлянето им в сметищата и сред природата.

А задавали ли сте си въпроса дали са напълно безопасни за човека?

Видове пластмаси

Към момента са известни над 50 вида пластмаси и тяхното разнообразие непрекъснато нараства. Подобно на металите, пластмасите се разделят на различни видове в зависимост от свойствата си, цената и вида на производствения процес.

Най-често за производството на опаковки се използват материалите, описани по-долу. Ако погледнете на дъното на всяка пластмасова опаковка, ще видите букви с дребен шрифт. Това е отличителният идентификационен код на синтетичното вещество с номер от 1 до 7 на пластмасата. На някои продукти е изписан и на етикета.

1. Полиетилен терефталат (PET или PETE) – използван за опаковането на течности като сокове, газирани напитки и вода.

2. Полиетилен с висока плътност (HDPE) – прилага се при опаковането на кофички за кисело мляко, бутилки за течни препарати, шампоани и др.

3. Поливинил хлорид (V или PVC) - служи за опаковане на месо, бутилки за мазнина за готвене и др.

4. Полиетилен с ниска плътност (LDPE) – използва се за производството на фолио, пазарски чанти, пликове за сандвичи.

5. Полипропилен (PP) – виждаме го в матовите пластмасови бутилки за вода, кофичките за кисело мляко.

6. Полистирен (PS) - мек порест материал с бял цвят и с добри изолационни свойства. Най-често го срещаме при чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за сандвичи и храна за вкъщи.

7. Пластмаси, въведени след 1987 г., които включват иновационни материали като поликарбоната (PC), пластмасите, направени от възобновяеми източници като полилактидната киселина (PLA). Последните се използват за направата на бебешки шишета, опаковки за многократна употреба, петноустойчиви кутии за храна и др.