Как ни въздействат

Коварството на пластмасовите опаковки се състои в неусетното им въздействие върху човешкия организъм. Доказано е, че част от химикалите в тях, като фталатите и бисфенол-А, са едни от причинителите на хормонални нарушения.

В тази посока учени от Харвард са провели експерименти, които доказват, че консумирането на храни и напитки, съхранявани в пластмасови опаковки, повишава с повече от 2/3 съдържанието на вещества в организма, влияещи върху половите хормони. Здравословните проблеми тук идват от широко използвания в опаковането бисфенол-А (BPA). Този химикал се съдържа в класическите пластмасови опаковки, в покритието на алуминиевите съдове, на металните консерви и др. Учените открили, че по въздействието си върху организма бисфенол-А имитира ефекта от женския хормон естроген. Експериментите им доказали, че само за една седмица било отчетено повишаване на съдържанието на бисфенол-А с 69% при хора, които поемали течности само от пластмасови опаковки.

Направени в миналото проучвания пък установили, че попаднал в организма, този химикал може да провокира сърдечносъдови и кожни проблеми, безплодие и рак на простатата и маточната шийка, понижена имунна защита, склонност към затлъстяване и др. Веществото се свързва и с по-ранното полово съзряване на подрастващите и още ред неприятни изменения, например оплешивяването при мъжете.

В момента в САЩ, Франция и Великобритания е наложена забрана за използване на бутилирана вода в някои обществени учреждения, училища и детски градини. В Канада вече е забранено използването на шишета за бебешка храна, съдържащи бисфенол-А. В Европейския съюз такава забрана бе гласувана и влиза в сила от 1 юни тази година.

Как да се предпазим от опасните опаковки

Несъмнено повечето от нас се ръководят при избора си на продукт от цената на стоката, нейното качество или маркетинговите достойнства на опаковката. Самият опаковъчен материал почти винаги остава на заден план.

Можем да намалим рисковете, свързани с пластмасата, като ограничим до минимум щетите от вредните химикали. Ето няколко лесноизпълними съвета:

-    Най-простото, което можем да направим, е да се спираме на продукти, опаковани в хартия или картон. Естествено, предимствата на пластмасовата опаковка в съотношението цена/качество често са по-големи, но дългосрочните рискове за здравето от използването им не са за пренебрегване.

-    Трябва да консумираме и съхраняваме течности само в бутилки от стъкло или неръждаем метал, като избягваме съдовете с вътрешна пластмасова обвивка като някои видове термоси.

-    Да избягваме съхраняването на мазни храни като месо и сирене в пластмасови контейнери или обвити в найлон.

-    Да измиваме кутиите за многократна употреба с неабразивен сапун и мека гъба. Миялните и твърдите препарати, както и грапавата гъба може да надраскат пластмасата, правейки я лесна за проникване на бактерии. Някои специалисти препоръчват да не се поставят в миялна машина пластмасови съдове, освен ако това не е изрично упоменато на опаковката им.

-    Надписите „Безопасно за печене в микровълнова фурна“ на пластмасови предмети означават, че тези обвивки или съдове няма да се разтопят или напукат при излагането им на електромагнитното лъчение на фурната. Етикетът обаче не гарантира, че пластмасата няма да изпусне химикали в храната, когато се нагорещи. И тук най-добре е да се използват стъклени и керамични съдове.

-    Кофи, бидони и други подобни пластмасови съдове, които не са предназначени за хранителни продукти, не трябва да се употребяват за съхраняване на зимнина и други храни.

-    Пластмасови опаковки не бива да се използват за съхраняване на кафе, чай, мляко и други горещи напитки.

-    Целофановите торбички са безопасни и в тях може да се съхраняват различни хранителни продукти - при условие, че са чисти.

-    Полиетиленовите торбички са меки и еластични. В тях може да се поставят месо, колбаси, риба, суров зеленчук, плодове, хляб, сирене, полуфабрикати и готови храни с по-плътна консистенция. Не се препоръчва да се държат в тях масло, маргарин и други мазнини. Полиетиленът почти не пропуска водните пари, поради което поставените в него продукти като хляб, сирене и др. остават свежи за известно време, но от друга страна - бързо плесенясват.

-    И не на последно място: много родители затоплят млякото на своите бебета направо в пластмасовите шишета, без да подозират, че това води до проникване на химикали в течността.