Змиите са едни от най-страшните врагове на човека в природата. Затова вероятно ще се изненадате от факта, че 85% от видовете змии в света не са отровни. Всъщност от 2700-те известни вида влечуги само около 30 представляват някаква заплаха за нас.

Като имаме предвид какви щети може да нанесе едно ухапване от отровна змия обаче, не е чудно, че малцината „нарушители“ дават лошо име на всички останали.

Да вземем например змията Daboia russelii – усойница, която се среща в Индия и околните страни. Всяка година представителките на тази порода стават причина за хиляди смъртни случаи, пише IFLScience.

При ухапване от толкова отровна змия в засегнатото място веднага се усеща остра болка. Кръвното налягане пада, а кожата и мускулите край ухапването могат да започнат да умират (състояние, известно като некроза). При почти една трета от нелекуваните с противоотрова случаи започва съсирване на кръвта, което причинява бъбречна недостатъчност и спиране работата на други важни органи. Крайният резултат може да е смърт.

Вижте това видео, за да разберете какво може да причини една единствена капка отрова на човешката кръв.  

Gallery
Daboia russeli

Снимка: Shutterstock