Раждането на дете е най-радостното нещо на този свят. Но то вероятно е хиляди пъти по-прекрасно, когато малкият човек е чакан, измолван от Бога и науката, спечелен с помощта на хиляди трудности и мъки.

Над 270 000 български семейства не могат да имат свои деца по естествен начин и много от тях тръгват по пътя на ин витро метода, за да спечелят най-сетне своята порция щастие.

Силвия и съпругът й Асен** са едно от тези многострадални семейства. В продължение на близо 10 години двамата минават през всички кръгове на ада, за да получат своята щастлива развръзка.

Срещат се и се обикват в края на гладните 90 години. Още преди да сключат брак, решават, че искат да имат дете. Опитите им обаче не се увенчават с успех. 27-годишната тогава Силвия – човек на точните науки,

решава да се довери на разумния подход и отива на лекар,

за да провери дали няма някакъв проблем. Все още не се тревожи особено. „Дотогава учех, гледах да завърша, започнах и да работя и много-много не мислех защо не се получава. Млада бях още”, споделя тя. След рутинен преглед в поликлиниката гинекологът я кани в частния си кабинет – „много по-добре оборудван, разбира се”, и установяват раничка на шийката на матката. След микрооперация и курс антибиотици проблемът е решен, но Силвия все така не забременява.

Прави си допълнителни изследвания, които показват, че яйчниковите й тръби са запушени. „Все още бях доста млада, така че това не ме стресна”, признава тя. И отива при едно от светилата на българската медицина за консултация. Присъдата е зловеща – тръбите са напълно сраснати и тя никога няма да забременее по естествен път.

Тогава Силвия още и не помисля за ин витро. В края на миналия век

процедурата още не е популярна в България

и тя се надява, че ще намери обикновено лечение, което все пак да реши проблема. Един ден открива обява, в която неизвестен за нея лекар предлага медикаментозно отпушване на тръби. И през ум не й минава, че може би става дума за шарлатанство.

Веднага си записва час и отива при „специалиста”. Първите му думи към нея са: „Момиче! Така като ви гледам, сте напълно здрава и красива млада жена! Твърде млада сте, за да се вълнувате от тези неща! Имате ли 20 години?”. Тогава Силвия е на 33 и споделя, че проблемът за нея е дори извънредно голям.