Умерената консумация на вино дава по-добри шансове за дълъг живот в сравнение с пълното въздържание, сочи ново изследване, цитирано от Express.

Мъжете и жените, които пият по половин литър бяло или червено вино на ден, опасността от сърдечно заболяване е с 13 процента по-ниска.

Същата консумация на вино намалява със 17 процента възможността от смърт в резултат на сърдечен удар в сравнение с онези, които не пият изобщо алкохол. Уговорката, която авторите на изследването от Медицинското училище на Харвард правят е, че те са наблюдавали само хора с утвърден навик да консумират въпросното количество вино.

С други думи, ако вече страдате от сърце не се препоръчва тепърва да започвате да пиете, за да се опитате да минимализирате бъдещи проблеми от същото естество.

"Това изследване не е причина да започнете да пиете алкохол, ако вече не го правите", изтъква д-р Трейси Паркър от Британската фондация за сърдечни заболявания.

Червеното вино съдържа антиоксиданти, за които се смята, че предотвратяват сърдечни проблеми тъй като като намаляват холестерола и възпалението на кръвните телца.

Проучването на харвардските учени е проведено сред 11 2000 италианци.