Думи като "умопобъркващо" днес се използват за щяло и нещяло, но ако става дума за знание, което сериозно ще разбърка нещата в главата ви, това видео на CGP Grey смазва всяка конкуренция.

Всички сме чували за разделението на ляво и дясно мозъчно полукълбо, и всички знаем колко погрешно го тълкува популярната психология.

Старомодната идея, че определено поведение и черти се контролират само от едната половина на мозъка наистина не издържа, пише Science Alert. Но остава фактът, че имаме две мозъчни полукълба - ляво и дясно. И това, което предстои да научите за тях, е в пъти по-странно.

Eто какво ни разкрива видеото по-долу:

Вашият мозък е два отделни мозъка. Две полукълба. Всяко обработва половината от зрението ви, половината от движенията ви. Лявата контролира дясната страна, дясната контролира лявата страна. Двете се координират благодарение на връзка от нервни влакна, но тази връзка може да бъде срязана. И това е правено в миналото за лечение на епилепсия.

След разреза хората изглеждат същите, с изключение на някои особености.

Например, ако избират какво да облекат сутрин с дясната ръка, лявата може да е на друго мнение. Всъщност лявата ръка често не се съгласявала с избора, което било изключително неприятно за пациентите.

>>