Все повече учени и диетолози са убедени, че такова животно като перфектната диета просто няма. Така че е крайно време да спрем да го търсим и да спрем да се връзваме, че някой друг го е намерил, защото накрая еднорогът обикновено се оказва клет катър с реквизит, вместо магическо създание.

И понеже положението с „правилните” диети постоянно се мени в зависимост от това какво е модерно, понякога науката остава на заден план, що се отнася до хранене. В последно време обаче много учени обръщат внимание на факта, че традиционното схващане за това кои хранителни вещества ни разболяват и кои ни държат във форма, всъщност е нищо повече от „традиционно схващане”, зад което не стоят никакви научни факти.

Един хората, споделящи това, е д-р Дейвид Ънуин от Саутпорт, Великобритания, който съветва пациентите си със захарен диабет, както и тези, които искат да свалят известно количество килограми, да спрат да броят калории и да започнат да се хранят стабилно, без да избягват мазнините, а напротив – даже да включат и наситени такива, за които до съвсем скоро всички обясняваха, че са основна причина за сърдечно-съдови заболявания, рак и всичко най-лошо на света.

Според д-р Ънуин това, което ни прави по-болни и с по-лоша фигура са въглехидратите, които трябва да бъдат изключени от менюто, и най-вече захар и нишесте.

Продължава на страницата на Новите родители.