Повечето от нас са десняци. Има и такива обаче, които ползват основно лявата си ръка. Защо това е така? Дали става дума за своеобразно предпочитание, което усвояваме с времето, или това е нещо, което има пряка връзка с неврологичното ни устройство още от самото ни раждане? Дали левичарите наистина са по-зли от останалите или това са чисто и просто празни и налудничави приказки, пита iflscience?

Според едно ново изследване, публикувано в научния журнал eLife, ръката, с която боравим основно, няма нищо общо с нашите мозъци, нито с неврологичното ни развитие. Оказва се, че този „избор“ е заложен в нас още преди самото ни раждане и е свързан с генната активност… гръбначния стълб, не с тази в мозъка.

"Нашите данни показват, че асиметрията води началото си от гръбначния стълб, а не от мозъка", казват учените в своя доклад.

Екипът, включващ изследователи от Германия, Нидерландия и Южна Африка, е наблюдавал внимателно генната експресия в развиващите се гръбначни стълбове на растящи в утробата на майка си бебета (8-12 седмица на бременност).

Дълго време се смяташе, че генната активност в мозъка, в зависимост от това кое полукълбо демонстрира най-голяма активност, определя дали някой е десняк или левичар. Оказва се обаче, че асиметрията не настъпва в мозъка, а именно в гръбначния стълб (поне на базата на незабелязваната досега активност в тези протогръбначни връзки). 

Новооткритата активност е отчетена много преди онази част от мозъка, отговорна за движенията ни (двигателният кортекс), вече да се е „свързала“ с гръбначния стълб. Изглежда нейният център е в онези части от гръбначния стълб, отговорни за предаването на електрическите импулси към ръцете, дланите, краката и стъпалата ни. Именно тази асиметрия определя дали човек ще пише със своята дясна или лява ръка.

Екипът открива и онова, което предизвиква тази асиметрия. Оказва се, че тя не се влияе от наследствени генетични черти. Напротив – основна роля играят външните фактори. Учените обаче не са сигурни кои точно са те.