Увреждането на черния дроб е едно от най-известните последствия от прекомерната консумация на алкохол. Но поне е признак, че се забавлявате, нали така? Е, невинаги. Оказва се, че някои чревни бактерии произвеждат алкохол и могат да увреждат черния ви дроб, без дори да ви предоставят временното удоволствие от самото пиене, което е доста нечестно.

Около една четвърт от световното население страда от неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). При нея мазнините (триглицериди) започват да се натрупват в черния дроб и пречат на правилното му функциониране (без хората да е налична прекомерна консумация на алкохол). Какво точно я поражда? Учените не са сигурни. Ново изследване, публикувано в Cell Metabolism обаче твърди, че името ѝ е малко подвеждащо.

Джинг Юуан от Китайския институт по педиатрия и неговите колеги са изследвали пациент, който е страдал от остър НАМЧБ и се е напивал всеки път, когато е ядял богати на захари храни (състояние, известно като синдром на авто-пивоварната или ABS). ABS обикновено се асоциира с инфекции, причинени от консумацията на мая например. Този конкретен човек обаче не е имал подобна инфекция и не е откликнал на медикаменти, чиято цел е да се преборят с нея.

Юуан решава да проучи въпроса по-сериозно и установява, че алкохолът идва директно от чревната бактерия. „Бяхме изненадани от факта, че бактерия може да произведе толкова много алкохол – казва той. – Когато тялото се пренатовари и не може да разгради алкохола, произведен от тези бактерии, може да развиете мастна чернодробна болест, дори и да не пиете. 

След като проучват изпражненията на хората, страдащи от подобно състояние, учените откриват и коя точно бактерия причинява всичко това. А именно - щамът Klebsiella pneumonia. Въпреки че се среща в храносмилателната система на почти всички хора, по-голямата част от K. pneumonia произвежда миниатюрни количества алкохол. Щамовете, на които Юуан се натъква при хората с НАМЧБ обаче произвеждат 4-6 пъти повече (т.е. все едно вместо чаша вино, да изпием цяла бутилка).

Юуан открива, че 60 процента от проучените хора в Китай, които страдат от НАМЧБ, имат чревна бактерия, която произвежда значително количество алкохол (макар и рядко толкова, че да се проявят признаци на опиянение). Казано иначе – храносмилателната система на всеки седми произвежда достатъчно алкохол, че да увреди черния му дроб, без да го напие.

„НАМЧБ е хетерогенно заболяване. Причините за него могат да са много – казва Юуан. – Нашето изследване показва, че K. pneumonia най-вероятно е една от тях. Тези бактерии могат да увредят черния ви дроб подобно на алкохола. В този случай обаче вие нямате избор.“

Източник: IFLScience