Според резултатите от малко клинично проучване в САЩ отказът от месо само за едно хранене намалява вредното натрупване на амоняк при хора с чернодробно заболяване в късен стадий. Данните сочат, че дори малки диетични интервенции могат да помогнат на тези пациенти да избегнат сериозни усложнения.

Амонякът е силно токсичен, особено ако достигне до мозъка ни, но той е и естествен страничен продукт от храносмилането на протеините в човешкото тяло, нормален отпадъчен продукт, с който обикновено сме подготвени да се справим.

При здравия човек амонякът се отделя от храната ни и по-специално от бактериите в червата, разграждащи протеините. Той преминава в черния дроб, който го превръща в по-малко токсична форма - урея, която се изхвърля с урината.

Храните с високо съдържание на протеини, особено тези от животински произход, обикновено се считат за част от здравословното хранене, но това ново проучване показва, че умереният прием на месо може да облекчи натоварването на хората с цироза, най-напредналия стадий на чернодробно заболяване.

Колкото повече месо консумирате, толкова по-голямо количество амоняк трябва да преработва черният ви дроб, а вече увреденият орган със сигурност ще има проблеми с тази задача. Това води до натрупване на амоняк в кръвта, което се свързва с чернодробната енцефалопатия (ЧЕ), вид когнитивен упадък.

Началото на ЧЕ може да е както постепенно, така и внезапно и понякога довежда до кома, при която подуването на мозъчната тъкан може да бъде фатално. Това ново изследване предлага на пръв поглед прост начин за хората с цироза да избегнат тези тревожни ефекти.

В проучването участват тридесет пациенти от мъжки пол с цироза, лекувани в Медицинския център за ветерани в Ричмънд, макар че не всички участници са ветерани. Те са консумирали месо редовно и са имали сходни профили на чревните бактерии преди експеримента. Половината от тях вече са имали ЧE.

Пациентите са разделени на три групи, като на всяка от тях е даван различен вид бургер. Всички бургери съдържат точно 20 грама протеини: бургери от свинско/говеждо месо за първата група, вегетариански заместител на месото за втората група и вегетариански бургер от боб за третата. Всички бургери се сервират с пълнозърнести кифлички, нискомаслен чипс и вода - не се допускат никакви допълнителни екстри.

Единствената основна разлика между групите е източникът на протеини в бургерите. Но според анализа на кръвните им проби, взети преди и след хранене, тя оказва измерим ефект.

Нивата на амоняк в кръвния серум са значително повишени при хората от групата с месните бургери в сравнение с другите две, както и с изходните нива на всички пациенти преди хранене.

Пациентите с предшестващо ЧЕ имат по-високи серумни нива на амоняк в кръвта като цяло, но при тези от групата с месни бургери се наблюдава и скок след приема на храна в рамките на един час след храненето - тенденция, характерна само за тях.

„Беше вълнуващо да видим, че дори малки промени в диетата, като например едно хранене без месо от време на време, могат да бъдат от полза за черния дроб, като понижат вредните нива на амоняк при пациенти с цироза“, казва гастроентерологът Ясмохан Баджадж от Virginia Commonwealth University.

„Пациентите с цироза на черния дроб трябва да знаят, че не е задължително положителните промени в диетата си да са огромни или трудни.“

Въпреки че проучването е предварително и измерванията са направени само след едно хранене, екипът е достатъчно уверен в резултатите, за да предложи на лекарите да започнат да ги прилагат, като насърчават пациентите си с чернодробни заболявания, които се хранят с месо, да включат в диетата си растителни алтернативи.

От други изследвания знаем, че консумирането на по-малко месо и повече зеленчуци е свързано с по-дълъг и здравословен живот с по-нисък риск от рак. Това е полезно и за планетата.

Изследователите смятат, че следващата стъпка е да се проведат по-дългосрочни проучвания за ефекта от подобни промени в храненето при пациенти с цироза.

„Сега се нуждаем от още изследвания, за да научим дали консумирането на ястия без месо има и други ползи, различни от намаляването на амоняка - например дали предотвратява проблеми в мозъчната функция и прогресирането на чернодробното заболяване“, казва Баджадж.

Изследването е публикувано в Clinical and Translational Gastroenterology.

Източник: Science Alert