Властите в Китай смятат, че са открили "нулевия пациент", от когото тръгва заразата с коронавируса по света. Според "Уол Стрийт Джърнъл" това е Вей Гуиксиан, продавачка на живи скариди на пазара за морски продукти в Ухан, предава Мениджър Нюз.

Тя се разболяла още на 10 декември, отишла на лекар и след това на работа.

"Бях малко изморена, но не толкова, колкото съм била и преди. Всяка зима страдам от грип", разказва тя пред китайски сайт, цитиран от американското издание.

Когато влязла в болницата, за да изследват състоянието ѝ, била изненадана от големия брой хора, наредени пред вратите на клиниката. Предписали ѝ хапчета и инжекции.

Гуиксан продължила да работи, като ходела на пазара, надявайки се, че симптомите ще отминат. Състоянието ѝ обаче започнало да се влошава още повече. Силите ѝ я напуснали и започнала да я мъчи тежка кашлица. Разтревожена от случващото се с нея, Вей посетила друга по-голяма болница.

Там научила, че не е единствената със същите симптоми, допълва Woman.bg. Имало още 26 пациенти, потърсили помощ заради същите оплаквания като нейните. 24 от тях са били от града. Всички те били диагностицирани с нов вид коронавирус, непознат до този момент на науката. За това обаче Вей научава дни по-късно от изявление на Здравната комисия в Ухан от 31 декември 2019 г.

До онзи момент е нямало данни, че COVID-19 може да се предава от човек на човек. В крайна сметка жената се оказва сред късметлиите, които успешно се възстановили от болестта.